piątek, 23 sierpnia 2013

Cukiniowy makaron z piersią z kurczaka w lekkim sosie pomidorowym :)

Tym razem coś lekkiego, zarazem ciekawego i na pewno smacznego :)




Składniki:
- 1 cukinia

- ok. 100 g piersi z kurczaka
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół pomidorów z puszki
- przyprawy: sól, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryczka chili

Przygotowanie:
Cukinię obieramy i za pomocą obieraczki tworzymy takie długie pasma, tak jak byśmy ją nadal obierali. Na porcję wydaje mi się, że wystarczy ok. 100 g takiej obranej cukinii. Pierś nacieramy przyprawami, na wierzch układamy pokrojoną w paski papryczkę chili (jeżeli ktoś preferuje łagodną wersję, można pominąć). Wkładamy do specjalnej folii, przeznaczonej do pieczenia na parze w piekarniku, mikrofali. Pieczemy 8 min (w przypadku kuchenki mikrofalowej). Mięsko można równie dobrze ugotować na parze w garnku. Za pomocą blendera miksujemy pomidorki z puszki wraz z solą i ziołami. Do garnka wlewamy wodę, czekamy do momentu zagotowania. Kiedy woda będzie już wrzała, wkładamy cukiniowy makaron i gotujemy przez 4-5 minut, tak aby był średnio twardy. Makaron wykładamy na talerz, na nim układamy pierś z kurczaka, rozkładamy świeże pomidorki koktajlowe i polewamy sosem pomidorowym.

3 komentarze:

  1. Bardzo smacznie, ale moje spaghetti nie wyszło - cukinia się cała skleiła, chyba plasterki były za cienkie. Ale obiadek super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Szkoda, że nie wyszło :( Jeżeli plasterki faktycznie były cieńsze (bo to zależy od obieraczki) należałoby skrócić czas gotowania :) Może następnym razem się uda :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...