Cukiniowy makaron z piersią z kurczaka w lekkim sosie pomidorowym :)

23 sierpnia 2013

Poniższe danie odznacza się niewielką, wręcz znikomą ilością węglowodanów. Zatem możesz je spożyć w takiej formie, jako lekki, niskoenergetyczny posiłek, w momencie kiedy nie odczuwasz silnego głodu lub dodać do niego porcję węglowodanów w postaci np. kaszy czy ryżu, wówczas powstanie pełnowartościowe danie. 




Składniki:
  • 1 cukinia
  • ok. 100 g piersi z kurczaka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół pomidorów z puszki
  • przyprawy: sól, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryczka chili
  • 1 łyżeczka wybranego oleju (np. lniany) 

Przygotowanie:
  1. Cukinię obierz i za pomocą obieraczki zetnij długie pasma, tak jak byś ją nadal obierał/-a.
  2. Pierś z kurczaka natrzyj przyprawami, na wierzch ułóż pokrojoną w paski papryczkę chili (jeżeli preferujesz łagodną wersję, można pominąć). Włóż do specjalnej folii przeznaczonej do pieczenia na parze w piekarniku, mikrofali. I piecz 8 min (w przypadku kuchenki mikrofalowej). Mięso można równie dobrze ugotować na parze w garnku. 
  3. Za pomocą blendera zmiksuj pomidory z puszki wraz z solą i ziołami. 
  4. Do garnka wlej wodę, czekaj do momentu zagotowania. Kiedy woda będzie już wrzała, włóż cukiniowy makaron i gotuj przez 4-5 minut, tak aby był średnio twardy. 
  5. Makaron wyłóż na talerz, na nim ułóż pierś z kurczaka, rozłóż świeże pomidorki koktajlowe, polej sosem pomidorowym i olejem. 


3 komentarze

  1. Wygląda lekko, smacznie i kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie, ale moje spaghetti nie wyszło - cukinia się cała skleiła, chyba plasterki były za cienkie. Ale obiadek super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Szkoda, że nie wyszło :( Jeżeli plasterki faktycznie były cieńsze (bo to zależy od obieraczki) należałoby skrócić czas gotowania :) Może następnym razem się uda :)

      Usuń