Kiedyś wpadłam właśnie na takie połączenie, czyli ryby z warzywami w formie kotletów. Spróbowałam i okazało się wyśmienite, zatem prezentuję przepis.
Składniki:
- ok. 300 g zmielonych filetów rybnych (u mnie są to filety z płotki, okonia)
- 2 duże marchewki lub 3 średnie
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- 2-3 białka (aby masa była zwarta)
- pokrojona pietruszka, może być koperek (co kto lubi)
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Filety zmiel, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę, posiekaj pietruszkę, oddziel białka od żółtek i wszystko przełóż do jednej miski.
- Dodaj przyprawy i sól, a następnie dokładnie mieszaj do momentu, aż masa będzie możliwa do lepienia kotletów. Jeżeli nie będzie chciała się kleić, wówczas możesz dodać jeszcze jedno białko.
- Uformowane kotlety przełóż do parowaru, bądź garnka przystosowanego do gotowania na parze i gotuj ok. 40 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz