Najlepsze kotlety rybne z warzywami :)

26 sierpnia 2013

Kiedyś wpadłam właśnie na takie połączenie, czyli ryby z warzywami w formie kotletów. Spróbowałam i okazało się wyśmienite, zatem prezentuję przepis. 



Składniki:
  • ok. 300 g zmielonych filetów rybnych (u mnie są to filety z płotki, okonia)
  • 2 duże marchewki lub 3 średnie
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • 2-3 białka (aby masa była zwarta)
  • pokrojona pietruszka, może być koperek (co kto lubi)
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Filety zmiel, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę, posiekaj pietruszkę, oddziel białka od żółtek i wszystko przełóż do jednej miski. 
  2. Dodaj przyprawy i sól, a następnie dokładnie mieszaj do momentu, aż masa będzie możliwa do lepienia kotletów. Jeżeli nie będzie chciała się kleić, wówczas możesz dodać jeszcze jedno białko. 
  3. Uformowane kotlety przełóż do parowaru, bądź garnka przystosowanego do gotowania na parze i gotuj ok. 40 minut. 


Brak komentarzy

Prześlij komentarz