poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Kotleciki rybne :)

Kiedyś wpadłam na takie połączenie → ryby z warzywami w formie kotlecików :) Spróbowałam i okazało się wyśmienite :D




SKŁADNIKI:

  • ok. 300 g zmielonych filetów rybnych (u mnie są to filety z płotki, okonia)
  • 2 duże marchewki lub 3 średnie
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • 2-3 białka (aby masa była zwarta)
  • pokrojona pietruszka, może być koperek (co kto lubi)
  • 1 łyżka oleju (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE:
Fileciki mielimy, marchewkę i cebulkę kroimy w kosteczkę, siekamy pietruszeczkę, oddzielamy białka od żółtek i wszytsko wkładamy do jednej miski. Doprawiamy i mieszamy do momentu, aż masa będzię możliwa do lepienia kotlecików. Jeżeli nie będzie chciała się kleić, wówczas możemy dodać jeszcze białko :) Tak uformowane kotleciki wkładamy do parowaru, bądź garnka przystosowanego do gotowania na parze i dusimy ok. 40 minutek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...