Lekki sernik z nutą bananową :)

6 sierpnia 2013



Masa serowa: 
  • 2 opakowania sera twarogowego (użyłam "Emilki" 0%)
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 5 dojrzałych bananów
  • 2 jajka i 4 białka
  • 100 ml zagęszczonego mleka light
  • dowolne słodzidło (opcjonalnie) 
Spód:
  • biszkopty bezcukrowe 
  • 100 ml mleka 
Do dekoracji:
  • gorzkie kakao
  • talarki banana/ żurawina

Przygotowanie:
  1. Składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej. 
  2. Dojrzałe banany zblenduj. 
  3. Następnie połącz w misce za pomocą miksera: ser, mąkę, budyń, aromat waniliowy i ewentualnie słodzidło do smaku (choć pamiętaj banany nadają dużej słodyczy!). 
  4. Dodaj do masy banany i mleczko zagęszczone, a także jajka i białka. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  5. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na spód ułóż namoczone w mleku biszkopty i na to wlej masę serową. Do nagrzanego piekarnika na 180*C włóż sernik i piecz ok. 50 minut. 
  6. Po ostygnięciu obsyp go kakao i ozdób.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz