wtorek, 6 sierpnia 2013

Lekki sernik z nutą bananową :)


 MASA SEROWA:
  • 2 opakowania serka twarogowego Emilki 0%
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 5 dojrzałych bananów
  • 2 jajka i 4 białka
  • 100 ml zagęszczonego mleka light
  • słodzidło dowolne
SPÓD:
  • biszkopty bezcukrowe  (firmy Mamut)
  • 100 ml mleka 0,5%
DEKORACJA:
  • gorzkie kakao
  • talarki banana/ żurawina

Przygotowanie:
Składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej. Dojrzałe banany miksujemy. Następnie łączymy w misce, również za pomocą miksera ser, mąkę, budyń, aromat waniliowy i ewentualnie słodzidło do smaku (choć pamiętaj banany nadają dużej słodyczy!). Dodajemy do masy banany i mleczko zagęszczone, a także jajka i białka. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, gdzie na spód układamy namoczone w mleku biszkopty i na to wlewamy naszą masę serową. Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy sernik i pieczemy ok. 50 minut. Po ostygnięciu obsypujemy go kakao i przyozdabiamy bananem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...