poniedziałek, 9 września 2013

Ciasto marchewkowe :)

Ciasto wyszło przepyszne! Nawet mogę powiedzieć, że jedno z najlepszych jakie do tej pory upiekłam. Jest bez dodatku cukru, który zamieniłam na ksylitol. Już mały kawałek syci na długo. Przepis zapożyczony z blogu Feed Me Better. Przeze mnie robione już kilka razy, zawsze z innymi proporcjami i składnikami. 




Składniki:
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • szklanka otrębów (mogą być jakiekolwiek, jeden rodzaj, bądź zmieszane)
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 3 jajka
  • kilka kropelek aromatu waniliowego
  • 1 szklana soku jabłkowego
  • 2 duże marchewki, bądź 3-4 mniejsze
  • 1 duże jabłko, bądź dwa mniejsze
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki orzechów (obojętnie jakie, choć najlepsze włoskie)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
Polewa śmietankowa:
  • 250 g serka twarogowego
  • 1/2 łyżeczki stewi lub innego słodzika 

Przygotowanie:
  1. Aby rodzynki zmiękły, zalej je zagotowaną wodą i odstaw na około 15 minut.
  2. Jabłka i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
  3. Wszystkie składniki na ciasto połącz w misce i wymieszaj do idealnego połączenia. 
  4. Masę wyłóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w 180*C.
  5. W tym czasie wymieszaj słodzik z serkiem, którym posaruj wierzch ciasta po jego ostygnięciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...