poniedziałek, 9 września 2013

Ciacho marchewkowe :)

Przepyszne ciasto :) Nawet mogę powiedzieć, że jedno z najlepszych jakie kiedykolwiek upiekłam. Zdrowe, bez cukru i zbędnego tłuszczu. A ponad to już mały kawałek syci na długo :) Przepis zapożyczony z blogu Feed Me Better :) Przeze mnie robione już kilka razy, zawsze z innymi proporcjami i składnikami :)



Składniki:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- szklanka otrębów (mogą być jakiekolwiek, jeden rodzaj, bądź zmieszane)
- pół szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 3 jajka
- kilka kropelek aromatu waniliowego
- 1 szklana soku jabłkowego
- 2 duuuże marchewki, bądź 3-4 mniejsze
- 1 duuże jabłko, bądź dwa mniejsze
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki orzechów (obojętnie jakie, choć najlepsze włoskie)

Polewa śmietankowa:
- 2 opakowania serka 0%
- 2 saszetki waniliowej stewii

Aby rodzynki zmiękły, zalewamy je zagotowaną wodą i odkładamy na około pół godzinki. Jabłuszka i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i mieszamy do idealnego połączenia. Masę wykładamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. W tym czasie mieszamy słodzik z serkiem, którym smarujemy wierzch ciasta po jego ostygnięciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...