Jabłka w cieście, czyli placki inaczej :)

22 września 2013


Leciutkie i puszyste placuszki sprawdzą się na niemalże każdą porę - czy to śniadanie czy podwieczorek. Jabłko niebiańsko rozpływa się w ustach, a ciasto jest delikatne i mięciutkie.



Przygotowanie:
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
  • ok. 0,5 szklanki wody gazowanej bądź mleka
  • 1 jajko

Przygotowanie:
  1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na plasterki o średniej grubości (takie nie za chude i nie za grube). 
  2. Środek jabłka wydrąż kieliszkiem. 
  3. Składniki na ciasto połącz w misce i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  4. Rozgrzej patelnie. Jabłka maczaj w cieście i kładź na patelnie. Po chwili przewróć na drugą stronę, aż ciasto się zrumieni. 
  5. Można je podawać na przykład polane miodem.


2 komentarze