Gołąbki z kaszą gryczaną, kurczakiem i prawdziwkami :)

13 października 2013

Ostatni wypad do lasu zaliczam do jak najbardziej udanych. Kosze pełne grzybów, a wśród nich piękne, dorodne prawdziwki. Zatem postanowiłam je jakoś wykorzystać i zrobiłam pyszne gołąbki. 



Składniki (8 gołąbków):
  • kapusta włoska
  • 50 g kaszy gryczanej 
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g prawdziwków
  • 1 łyżka oleju 
  • sól i przyprawy: pieprz ziołowy i czarny, szczypta chilli 

Przygotowanie:
  1. Ugotuj kaszę gryczaną w stosunku - 1 porcja kaszy na 2 porcje wody. 
  2. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż przez chwilę, a następnie duś ok. 15 minut pokrojone w plasterki prawdziwki.
  3. Kapustę gotuj do momentu możliwości ściągnięcia z niej liści.
  4. Za pomocą maszynki zmiel pierś z kurczaka i grzyby.
  5. Połącz ze sobą pierś, grzyby, kaszę i przyprawy.
  6. Zawijaj farsz w liście kapusty.
  7. Gotowe gołąbki ułóż w rondelku, którego spód wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Zalej wodą z ugotowanej kapusty i duś ok. 40 minut.


2 komentarze