niedziela, 20 października 2013

Żytnia tarta z czekoladowym budyniem :)

Wyszło! Pyszne, dietetyczne i chrupiące ciasto do tarty :) 

Składniki:
- 200 g mąki żytniej
- 100 ml mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2-3 łyżki miodu z cynamonem 

Masa budyniowa:
- 2 budynie czekoladowe
- 750 ml mleka
- coś do posłodzenia


Przygotowanie:
  1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą. I ugniatamy. Uwaga! Ciasto wyjdzie bardzo kleiste. Aby wyłożyć nim formę silikonową, należy pomóc sobie szklanką z ciepłą wodą :) Mocząc dłonie w wodzie ciasto nie będzie się tak przyklejać. Nakuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na ok. 25 minut. Po upieczeniu, uchylamy drzwiczki i pozostawimy ciasto na ok. 10-15 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. To nic innego jak ugotować zwyczajny budyń. Dajemy mniej mleka, aby masa była bardziej gęsta.
  3. Na gotowe ciasto wylewamy masę, zanosimy na balkon lub wystawiamy na parapet albo korzystamy z lodówki, ale dopiero po wystygnięciu ciasta. Po kilku godzinach, ciacho jest już gotowe.

1 komentarz:

  1. świetna ! taka prosta, i pewnie bardzo smaczna :) poza tym zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...