sobota, 23 listopada 2013

Korzenne ciasteczka cynamonowe :)

Bez dodatku tłuszczu i cukru, na bazie pełnoziarnistej mąki. Po otwarciu piekarnika od razu czuć zapach zbliżających się Świąt :)



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (ok. 250 g)
  • 1 całe jajko i 1 białko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 goździki (rozgnieść)
  • 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1 1/3 łyżki stewi w proszku lub inne słodzidło 
  • 1 łyża jogurtu naturalnego
Składniki na lukier:
  • 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1 płaska łyżka stewi w proszku lub inne słodzidło 
  • 1 1/2 łyżki mleka
  • 10 kropelek soku z cytryny
  • dodatkowo żurawina lub rodzynki

Przygotowanie:
Składniki na ciasteczka ze sobą wymieszać i zagnieść. Rozwałkować ciasto na ok. 1 cm grubość. Wycinać ciasteczka foremkami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minutek w 180 stopniach. Następnie przygotować lukier, łącząc ze sobą potrzebne składniki, które należy wymieszać do uzyskania lepkiej konsystencji. Po upieczeniu smarować pierniczki lukrem, a następnie ozdobić żurawiną :)

2 komentarze:

  1. Widzę już świąteczne klimaty - super :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wina tych przedwczesnych dekoracji świątecznych, które są już niemal wszędzie :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...