sobota, 9 listopada 2013

Żurawinowe muffinki bez tłuszczu i cukru :)

Kolejna odsłona dietetycznych muffinek. Gruszek zabrakło (tak jak w poprzedniej wersji), ale w zamian są jabłka. Tak przygotowane babeczki są słodkie, wilgotne i mięciutkie.



SKŁADNIKI:

- 2 średnie jabłka
- 1 średni banan
- 1 jajko
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- konfitura z żurawiny, aronii itp.
- 50 g suszonej żurawiny + 10 g na przyozdobienie wierzchu

PRZYGOTOWANIE:
Jabłuszka i banana obieramy. Kroimy na małe kawałki. Miksujemy za pomocą blendera na mus. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (nie wymagany mikser). Nakładamy po 1 czubatej łyżce do każdej muffinki. Jeżeli babeczka ma być z nadzieniem, nakładamy pół łyżki masy, potem pół łyżeczki konfitury i na to znowu pół łyżki masy ciasta. Na wierzch kładziemy kilka sztuk suszonej żurawiny. Pieczemy w 180* przez 35 minut.

Jedna sztuka tylko 85 kcal!!!! :P

2 komentarze:

  1. fajne babeczki, pomysłowe i do tego takie zdrowe ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja współlokatorka bardzo często robi podobne - tzn. na bazie jabłka. Są przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...