Lekka zupa pomidorowa z orkiszem, bez mięsa :)

4 grudnia 2013

Ależ ona była pyszna. Aromatyczna i rozgrzewająca. Dzięki przyprawom z Ziołowego Zakątka, zupa nabrała ciekawego smaku, dzięki któremu stała się jeszcze smaczniejsza. Gotowana wyłącznie na wywarze z warzyw. A dlaczego z orkiszem? Ponieważ dodałam do niej zdrowy makaron orkiszowy.


Składniki
  • 1 litr wody
  • 2 duże marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 mała cebulka
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: pieprz ziołowy, czarny, przyprawa do zupy pomidorowej, przyprawa w diecie bezsolnej
  • makaron orkiszowy, ilość wg uznania

Przygotowanie:
  1. Zagotuj wodę. Kiedy zacznie już wrzeć wrzuć wszystkie świeże, obrane i pokrojone warzywa oraz pomidory z puszki. 
  2. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 30 min. 
  3. Po upływie pół godziny dodaj koncentrat (aby smak stał się bardziej wyrazisty) i przyprawy. Nie dodałam soli, ponieważ zamieniłam ją na przyprawę w diecie bezsolnej. 
  4. Następnie ugotuj makaron orkiszowy według instrukcji na opakowaniu, na moim było 7 minut. I podawaj z zupą.


Lekka, dietetyczna i bardzo zdrowa zupka pomidorowa, która rozgrzeje w każdy ponury dzień. Przed podaniem warto dodać kilka kropli wybranego tłuszczu, aby przyswoić witaminy znajdujące się w zupie.   

1 komentarz

  1. Ostatnio się nawet przekonałam do takiego makaronu :) wszyscy straszyli że jest niedobry a ja go bardzo polubiłam :) Zupka wygląda świetnie :))

    OdpowiedzUsuń