czwartek, 16 stycznia 2014

Gryczane ciasteczka :)

Świetnie nadają się jako słodka przekąska. Ich podstawę stanowią bezglutenowe mąki: gryczana i żołędziowa, która ponownie nadała wypiekowi pięknej barwy :)



Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 30 g mąki żołędziowej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 15 - 20 pastylek stewi lub inne słodzidło
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 2 łyki oleju kokosowego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 60 ml mleka
- 1 jajko

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w miarę plastyczną masę. Uwaga! ciasto będzie się kleić. Jeżeli wyjdzie za rzadkie dosypać mąki, a jeżeli za suche dolać więcej mleka bądź jogurtu. Rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółeczka. Każde ciasteczko posmarować żółtkiem rozdrobnionym z odrobiną wody i posypać wybranymi dodatkami. U mnie były to: siemię lniane, wiórki i płatki kokosowe, płatki owsiane. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w 180*.



Dla mnie ciasteczka są najlepsze, kiedy ostygną. stają się wówczas bardziej kruche :)

3 komentarze:

  1. Super wyglądają :D dobrze wiedzieć, że lubisz eksperymentować z mąką gryczaną ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A zamiast maki żołędziowej ,mozna zastapic np maka migdałową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak :) Są to takie małe ilości, więc nie powinno to wpłynąć negatywnie na smak ciasteczek :) Polecam zamienić słodzik na stewię, ksylitol, cukier kokosowy albo syrop klonowy czy miód :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...