sobota, 22 lutego 2014

Morszczuk na szpinakowej poduszce :)

Uwielbiam szpinak, a najbardziej taki przyrządzony przez Mamę. Jednak chcąc ugotować wersję lżejszą, bardziej dietetyczną, czyli bez masła i śmietany przygotowałam szpinak na bazie jogurtu i jajka, a także z dodatkiem skrobi kuzu. Skrobia ta świetnie zastępuje skrobię ziemniaczaną, żelatynę czy mąkę, dzięki temu, że posiada właściwości zagęszczające.




Składniki:
  • filet morszczuka lub innej ryby
  • 300 g szpinaku (u mnie mrożony)
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, szczypta chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka skrobi kuzu lub innego zagęstnika
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka oleju 

Przygotowanie: 
  1. Rybę upiecz z ulubiony przyprawami i łyżeczką oleju. 
  2. Szpinak (odmrożony) włóż do garnka i podlej niewielką ilością wody. 
  3. Dodaj przyprawy i wyciśnięty lub drobno posiekany ząbek czosnku. Gotuj do miękkości, ok. 15 minut.  
  4. W kubeczku rozrób skrobię z mlekiem, dodaj jogurt i jajko, wymieszaj. Zawiesinę wlej do szpinaku i gotuj na mniejszym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 5 minut. 
  5. Podawaj z filetem ryby oraz kaszą lub ziemniakami. 


2 komentarze:

  1. szpinak <3 mniam! w połączeniu z rybą muszą tworzyć cudowny duet ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż to za skrobia kuzu, nie słyszałam jeszcze o niej? :)

    Ah szpinaczek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...