wtorek, 15 kwietnia 2014

Zakwas gryczany na żurek :)

Nieodzownym elementem Wielkanocy jest żurek. W tym roku postanowiłam sama go przygotować. Bardziej nie tradycyjny, a wegetariańsko/wegańsko. Jest to głównie związane z współpracą, którą nawiązałam kilka dni temu. Ale.... o tym w następnym poście :)


Zakwas zrobiłam na bazie mąki gryczanej, czyli jest on również bezglutenowy. Aby proces zakwaszania nieco przyspieszyć dodałam do niego wody z ogórków kiszonych.


Składniki:
- 250 ml wody
- 2 czubate łyżki mąki gryczanej
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe

Mąkę wymieszaj z wodą w słoiku. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Nie zapominaj o codziennym mieszaniu czystą łyżką. Zakwas powinien być gotowy w ciągu 3-5 dni.

Przepis na żurek już niedługo :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...