piątek, 2 maja 2014

Pełnoziarniste pierogi z soczewicą - wegańskie :)

Tajemniczym składnikiem jest kiełbaska curry od Polsoja! Zestaw soczewica + kiełbaska sojowa sprawdził się w 100%. Farsz wyszedł pyszny. Masa jest zwarta, ale zachowuje przy tym swoją delikatność. Przyprawy dopełniły smak. Polecam! Fajna propozycja obiadu również dla wegan i wegetarian :)




Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pełnoziarnistej (użyłam "Basi" z pełnego przemiału)
- 100 ml gorącej wody
- sól

Składniki łączymy ze sobą i  wyrabiamy ciasto. Uwaga! Wyjdzie dość twarde, jednak nie wpłynie to na efekt końcowy :) Rozwałkowujemy je na najbardziej możliwy cienki placek, wycinamy kółka za pomocą szklanki. Z podanych składników wyszło 23 pierogi.

Składniki na farsz:
- 50 g suchej soczewicy (lub po ugotowaniu 130 g)
- 1 malutka cebulka                 
- 1 kiełbaska curry Polsoja
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz caynne, tymianek, zioła prowansalskie, curry.

Soczewice gotujemy według instrukcji na opakowaniu (u mnie było to 25 minut). Cebulkę kroimy i podsmażamy na wodzie, tzn. bardziej dusimy :) Kiełbaskę kroimy w niewielkie kawałki. Dodajemy przyprawy. Wszystko miksujemy za pomocą blendera. Nie podjadamy! :D Farszu starczy akurat na 23 pierogi :) Nakładamy po pół czubatej łyżeczki do każdego pieroga, mocno sklejamy.

Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze przez 5 minut.

Kilka wskazówek:
1. Jeżeli ciasto zrobiliśmy wcześniej niż farsz należy je przykryć,aby nie wyschło.
2. W trakcie klejenia pierogów również warto przykryć ciasto, chroniąc przed wysuszeniem.

Policzyłam wartość energetyczną jednego pierożka i wyszło, że ma ok. 35 kcal. Ale malutko :)
Ja jadłam swoje polane jogurtem naturalnym.

1 komentarz:

  1. Pierogi z mąki pełnoziarnistej lub żytniej to mój faworyt wśród pierogów :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...