sobota, 17 maja 2014

Tort kakaowy bez mąki :)

Zapraszam Was na kakaowy tort z soczewicy i ryżu, w towarzystwie truskawek, masy budyniowej i śmietankowego dodatku. Pysznie, smacznie i oryginalnie. 


TROSZKĘ O TŁUSZCZACH 
Olej, jako tłuszcz może źle się kojarzyć osobom na diecie, odchudzającym się, chcącym zmienić dotychczasowy styl odżywiania się. W większości przypadków, pierwszym eliminowanym z diety produktem jest właśnie tłuszcz, także ten zdrowy, czyli oleje, masła roślinne, oliwa z oliwek, a także inne produkty mające w składzie tłuszcz. I to jest BŁĄD! Tłuszcz w codziennej diecie jest tak samo potrzebny jak białka i węglowodany. Nie można go całkowicie wyrzucić z jadłospisu. Oczywiście, można go ograniczyć, ale nie do zera! 



Składniki:
  • 100 g ryżu brązowego (waga przed ugotowaniem)
  • 200 g soczewicy zielonej (waga przed ugotowaniem)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g miodu gryczanego (bądź innego)
  • 110 g dojrzałego banana (waga bez skórki) (1 duży)
  • 190 g obranych jabłek (2 średnie)
  • 50 g zmielonych orzechów ziemnych
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:
  1. Ryż i soczewicę ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie schłodź. 
  2. Banana i jabłka z miodem zblenduj na mus. Orzechy zblenduj do konsystencji masła orzechowego. 
  3. Ostudzoną soczewicę i ryż również zblenduj na średnio gładką masę. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik mocno rozgrzej w 180*C, gdzie kolejno piecz ciasto przez 45 minut.
  5. Po wyciągnięciu maksymalnie ostudzić.

Masa budyniowa:
  • 400 ml mleka
  • 1 torebka budyniu śmietankowego/waniliowego
  • stewia lub ksylitol

⟶ Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu (tylko z mniejszą ilością mleka).


Śmietankowe różyczki do przyozdobienia:
  • 100 g chudego twarożku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • aromat waniliowy
  • odrobina wybranego słodzika

⟶ Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.


Dodatkowo:
  • 250 g świeżych truskawek

⟶ Połowę truskawek pokrój w talarki i ułóż na masie budyniowej, pozostała część posłuży do przyozdobienia wierzchu


Końcowy etap:
  1. Kiedy ciasto całkowicie wystygło, przekrój go na dwa blaty. Uwaga! Ciasto jest niezwykle delikatne i może się ukruszyć. Podejdź do tego etapu ostrożnie. 
  2. Jeden blat posmaruj masą budyniową, następnie ułóż talarki truskawek i przykryj drugą częścią ciasta. 
  3. Na wierzchu stwórz dekorację z waniliowego twarożku i truskawek.

3 komentarze:

  1. Strasznie ciekawy przepis :D Zaintrygował mnie :D Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Jest przepyszny :) Wczoraj zrobiony, a dzisiaj nie ma po nim śladu :) Załapałam się na ostatni kawałeczek :) Bardzo delikatny, rozpływa się w ustach, a soczewica i ryż są w ogóle nie wyczuwalne :)

      Usuń
  2. Super zdrowe ciacho :D Czyli coś dla mnie ;) Wygląda przepięknie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...