środa, 18 czerwca 2014

Dietetyczny chłodnik z botwinki :)

Nigdy wcześniej nie robiłam chłodników, nawet ich nie próbowałam, bo jak to "zupa na zimno" :) Jednak w upalne dni coś mnie ruszyło i zrobiłam :) Chłodnik jest pożywny, delikatny i kremowy. Jestem miło zaskoczona smakiem. Uwielbiam zupy różnego rodzaju, jednak wiadomo, że kiedy za oknem temperatura dochodzi do 30*C to nie ma się ochoty na nic ciepłego, a coś pożywnego trzeba zjeść. I tu chłodnik przychodzi nam z pomocą. Pyszny, na pewno spróbuję innych smaków :)



Składniki (ok. 3 porcje)
- 1 litr wody
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- pęczek botwinki z buraczkami (ok. 5 sztuk)
- połowa cytryny
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czerwony, caynne
- 200 g jogurtu naturalnego
- natka pietruszki do posypania
- habżyki cebulowo-czosnkowe

Przygotowanie:
Buraczki należy delikatnie oskrobać i skropić sokiem z cytryny. Marchewkę, pietruszkę, seler, por - obierz i pokrój według upodobań. Włóż do wody razem z buraczkami, przypraw i gotuj 40 min. Następnie dołóż pokrojoną botwinkę i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę ostudź, pozostawiając ją bez przykrycia. Następnie dodaj jogurt, starannie wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki i pokuszonym habżykiem i/lub jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem :) Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...