piątek, 13 czerwca 2014

Owsiano - żołędziowe pancakes z sosem porowo - marchewkowym :)

Moje dotychczasowe pancakes robiłam zawsze w wersji na słodko. Teraz poszłam jakby w drugą stronę, bo zrobiłam je na wytrawnie. Wyszły na prawdę pyszne. Bardzo, a to bardzo delikatne, kruche, ciekawe smakowo za sprawą oleju z awokado i dodatku mąki żołędziowej.
U mnie były podstawą do obiadu, razem z sosem porowo - marchewkowym. Ale można je jeść na inne różne sposoby, np. z serkiem i łososiem, wędliną czy warzywami.




Składniki:
- 100 g mąki owsianej
- 1 jajko
- pół płaskiej łyżeczki sody/proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oleju z awokado 
- przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir, zioła prowansalskie
- 100-120 ml mleka

Wszystkie składniki łączymy ze sobą (pozostawiamy jedynie 1 łyżeczkę oleju z awokado, która posłuży nam do smażenia), mieszamy do ich połączenia i otrzymania jednolitej masy. Smażymy na rozgrzanym oleju z awokado, nakładając po 1 łyżce masy. Mi wyszło 6 średniej wielkości pancakes. UWAGA! Olej z awokado jest niezwykle wystarczalny, ja po usmażeniu swoich pancake'ów miałam jeszcze ślady tłuszczu na patelni, a użyłam 1 łyżeczki! :)

Składniki na sos:
- 300 ml wody
- 150 g marchewki
- 45 g pora
- 150 g piersi z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir (wg uznania)

Do zagęszczenia:
- 15 g mąki owsianej (czubata łyżka)
- 30 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:
Warzywa kroimy w talarki. Zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wrzucamy warzywa, gotujemy ok. 15 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś oraz przyprawy i gotujemy 10 minut. Po upływie czasu nasz wywar na sos zagęszczamy (mieszamy wszystkie składniki przygotowane do zagęszczenia), wlewając zawiesine i energicznie mieszając. Mąka owsiana ma to do siebie, że gęstnieje po krótkim odstawieniu, w końcu to zmielone płatki owsiane :) Także nie zdziwcie się jak Wasz sosik nie spożyty od razu zgęstnieje :)


Olej z awokado, otrzymany od BadaPak użyłam w tym przepisie do smażenia. Jak wrażenia? Jestem zachwycona! Tak jak wspomniałam wcześniej, jest bardzo wystarczalny, dzięki czemu można użyć go w niewielkiej ilości. Do tego potrawy zyskują kruchości i delikatności i nie są nasączone tłuszczem :) Mimo że cena nie jest za niska, to z czystym sumieniem poleciałabym go każdemu :)

1 komentarz:

  1. ciekawa rzecz ta mąka, nie miałam pojęcia, że takie coś istnieje :) a naleśniczki pyszne, takie comfort food :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...