piątek, 13 czerwca 2014

Wytrawne placki z sosem porowo - marchewkowym :)

Moje dotychczasowe pancakes robiłam zawsze w wersji na słodko. Teraz poszłam jakby w drugą stronę, bo zrobiłam je na wytrawnie. Wyszły na prawdę pyszne. Bardzo, a to bardzo delikatne, kruche, ciekawe smakowo za sprawą oleju z awokado i dodatku mąki żołędziowej.
U mnie były podstawą do obiadu, razem z sosem porowo - marchewkowym. Ale można je jeść na inne różne sposoby, np. z serkiem i łososiem, wędliną czy warzywami.




Składniki:
  • 100 g mąki owsianej
  • 15 g mąki żołędziowej
  • 1 jajko
  • pół płaskiej łyżeczki sody/proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oleju z awokado 
  • przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir, zioła prowansalskie
  • 100-120 ml mleka

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki połącz ze sobą (pozostaw jedynie 1 łyżeczkę oleju z awokado, która posłuży do smażenia), mieszaj do ich połączenia i otrzymania jednolitej masy. 
  2. Smaż na rozgrzanym oleju z awokado, nakładając po 1 łyżce masy. Mi wyszło 6 średniej wielkości pancakes. UWAGA! Olej z awokado jest niezwykle wystarczalny, ja po usmażeniu placków miałam jeszcze ślady tłuszczu na patelni, a użyłam 1 łyżeczki! 

Składniki na sos:
  • 300 ml wody
  • 150 g marchewki
  • 45 g pora
  • 150 g piersi z kurczaka
  • sól i przyprawy: pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir (wg uznania)

Do zagęszczenia:
  • 15 g mąki owsianej (czubata łyżka)
  • 30 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:
  1. Warzywa pokrój w talarki.
  2. Zagotuj wodę. Do wrzącej wody wrzuć warzywa i gotuj ok. 15 minut. 
  3. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę pierś oraz przyprawy i gotuj 10 minut. 
  4. Po upływie czasu wywar na sos zagęść (wymieszaj wszystkie składniki do zagęszczenia), wlewając zawiesinę i energicznie mieszając. Mąka owsiana ma to do siebie, że gęstnieje po krótkim odstawieniu, w końcu to zmielone płatki owsiane. Także nie zdziwcie się jak Wasz sos nie spożyty od razu z czasem jeszcze bardziej zgęstnieje.


Olej z awokado, otrzymany od BadaPak użyłam w tym przepisie do smażenia. Tak jak wspomniałam wcześniej, jest bardzo wystarczalny, dzięki czemu można użyć go w niewielkiej ilości. Do tego potrawy zyskują kruchości i delikatności i nie są nasączone tłuszczem. Mimo że cena nie jest za niska, to myślę że warto w niego zainwestować. 

1 komentarz:

  1. ciekawa rzecz ta mąka, nie miałam pojęcia, że takie coś istnieje :) a naleśniczki pyszne, takie comfort food :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...