Pieczony szczupak z warzywami :)

30 czerwca 2014

Tata złowił szczupaka, więc trzeba go należycie spożytkować. Tak przygotowana ryba smakuje wyśmienicie.


Składniki:
  • 1 mały świeży szczupak
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oleju z awokado 
  • koper
  • świeże/mrożone warzywa ulubione (u mnie marchewka, kalafior, groszek, por, brokuł, fasolka szparagowa, ziemniaczki - każdego po troszku)
  • sól i przyprawy: carry, pieprz czerwony, pieprz caynne

Przygotowanie:
  1. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.
  2. Oczyszczonego szczupaka skrop sokiem z cytryny, do środka ryby włóż koperek, posól i przypraw. Warzywa pokrój według upodobań, jednak nie za grubo. 
  3. Ułóż w naczyniu, polej olejem. 
  4. Naczynie szczelnie owiń z wierzchu folią. Wstaw do piekarnika na 180*C na 40 min, następnie na 20 minut na 200*C, na końcu na 10 minut na 180*C z okrytym wierzchem.


2 komentarze

  1. no świeżego szczupaka to jeszcze w żadnym sklepie nie widziałam! zazdroszczę Taty :D chyba też muszę swojego podpuścić, żeby coś mi przyniósł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie rybki to ja lubię! <3

    OdpowiedzUsuń