poniedziałek, 30 czerwca 2014

Pieczony szczupak w carry, z koprem, warzywami i olejem z awokado :)

Tata złowił szczupaka to trzeba go należycie spożytkować :)
Szczupak smakuje wyśmienicie. Jest to ryba chuda, dlatego dodatek oleju z awokado nadaje jej soczystego smaku. Przyprawy sprawiają, że danie jest bardzo aromatyczne. Ponadto lekkie, zdrowe, kolorowe :)

Olej z awokado od Badapak do pieczenia jest wyśmienity. A z pieczonymi ziemniaczkami - pycha! 


Składniki:
- 1 mały świeży szczupak
- sok z cytryny
- 1 łyżka oleju z awokado Badapak
- koper
- świeże/mrożone warzywa ulubione (u mnie marchewka, kalafior, groszek, por, brokuł, fasolka szparagowa, ziemniaczki - każdego po troszku)
- przyprawy: sól, carry, pieprz czerwony, pieprz caynne

Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Oczyszczonego szczupaka skrapiamy sokiem z cytryny, do środka ryby wkładamy koperek, solimy i przyprawiamy. Warzywa kroimy według upodobań, jednak nie za grubo. Układamy w naczyniu, polewamy olejem z awokado. Naczynie szczelnie owijamy z wierzchu folią. Wstawiamy do piekarnika na 180*C na 40 min, następnie na 20 minut na 200*C, na końcu na 10 minut na 180*C z okrytym wierzchem.

2 komentarze:

  1. no świeżego szczupaka to jeszcze w żadnym sklepie nie widziałam! zazdroszczę Taty :D chyba też muszę swojego podpuścić, żeby coś mi przyniósł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie rybki to ja lubię! <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...