Wegańska potrawka z jarmużu :)

22 lipca 2014

To danie było pyszne. Bardzo proste w przygotowaniu, zdrowe i lekkie. Idealne dla wegetarian, wegan, dla każdego.


Składniki (na ok. 2 porcje)
  • 1 duża cebula/2 mniejsze
  • 1 łyżka oleju z awokado
  • 2 średnie marchewki młode
  • 1 pietruszka
  • 1 kiełbaska sojowa Polsoja
  • 100 g jarmużu
  • pół czerwonej papryki
  • 100 g makaronu pełnoziarnistego
  • sól i przyprawy: curry, szczypta imbiru, pieprz cayenne, pieprz ziołowy

Przygotowanie:
  1. Olej z awokado rozgrzej na patelni. Smaż pokrojoną w talarki cebulkę. 
  2. Po chwili dodaj pietruszkę, marchewkę i paprykę drobno pokrojoną. Dodaj przyprawy. 
  3. Duś na niewielkim ogniu do miękkości warzyw (ok. 20-25 minut). UWAGA! Należy dodawać co jakiś czas odrobinę wody, aby nic nie przywarło do powierzchni patelni. 
  4. Po tym czasie dodaj posiekany jarmuż i duś jeszcze 10-15 minut. 
  5. Ugotowany al dente makaron dodaj do gotowego dania i wymieszaj.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz