wtorek, 22 lipca 2014

Wegańska potrawka z jarmużu :)

Jakie to było pyszne :) Bardzo proste w przygotowaniu, bardzo zdrowe, lekkie, dietetyczne. Idealne dla wegetarian, wegan, dla każdego. Smaki ze sobą współgrają, dzięki czemu danie zyskuje pełnie smaku. Do tego bogaty w składniki odżywczy jarmuż, który oznacza się wysoką zawartością witamin (A, B, C, E, K, PP), magnezu, fosforu, białka, wapnia, żelaza, beta-karotenu :) Samo zdrówko!


Składniki (na ok. 2 porcje)
- 1 duża cebula/2 mniejsze
- 1 łyżka oleju z awokado
- 2 średnie marchewki młode
- 1 pietruszka
- 1 kiełbaska sojowa Polsoja
- 100 g jarmużu
- pół czerwonej papryki
- 100 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie Lubella kokardki)
- przyprawy: sól, curry, szczypta imbiru, pieprz cayenne, pieprz ziołowy

Przygotowanie:
Olej z awokado rozgrzewamy na patelni. Smażymy pokrojoną w talarki cebulkę. Po chwili dodajemy pietruszkę, marchewkę i paprykę drobno pokrojoną. Dodajemy przyprawy. Dusimy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw (ok. 20-25 minut). UWAGA! Należy dodawać co jakiś czas odrobinę wody, aby nic nam nie przywarło do naczynia. Po tym czasie dodajemy posiekany jarmuż i dusimy jeszcze 10-15 minut. Ugotowany al dente makaron dodajemy do gotowego dania, razem mieszamy i podajemy :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...