środa, 20 sierpnia 2014

Biszkoptowy omlet żytni z sosem borówkowym :)

Kolejna propozycja obecnie mojego najlepszego śniadania/kolacji. Tym razem dodałam mąkę. Omlet stał się nieco cięższy od tego otrębowego, ale nadal puszysty i bardzo sycący. Omlet podałam z sosem borówkowym, który zagęściłam mielonym siemieniem lnianym. Nie zabrakło elementu chrupkiego, czyli ziarenek o Ziarenkowa, dokładnie Euforia :)



Składniki:
- 20 g mąki żytniej (1 łyżka)
- 20 g mąki pszennej (1 łyżka)
- 1 łyżka mleka
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ksylitolu/miodu/odrobina stewi
- 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sos borówkowy:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g borówek
- 1 łyżeczka siemienia lnianego (Zielony Nurt)

Siemię lniane zmiel, jeżeli masz już gotowe tym lepiej. Zblenduj jogurt z borówkami. Dodaj siemię lniane, wymieszaj. Po kilku minutach Twój sos stanie się gęsty i kremowy

Dodatkowo:
- banan
- maliny
- ziarenka "Euforia"

Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj mąkę, mleko, żółtka, proszek do pieczenia i słodzidło. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. sosem borówkowym owocami i ziarenkami "Euforia"! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...