piątek, 15 sierpnia 2014

Czekoladowe ciasto Adama :)

W paczuszce od Barmar znalazłam torebkę czekoladowego ciasta Adama. Jest to gotowa mieszanka nisko węglowodanowego ciasta, do której należy dodać kilka produktów, aby "wyczarować" pyszne, puszyste, nisko kaloryczne ciacho. Świetny produkt do diety "low carb", a także innej diety odchudzającej bądź po prostu zwykłego zdrowego żywienia. Więcej o czekoladowym cieście Adama dowiecie się TUTAJ.

Skład czekoladowego ciasta Adama przedstawia się następująco: mąka migdałowa, gluten pszenny witalny, kakao, błonnik, sacharyna, aromat, 3 rodzaje emulgatorów i 3 rodzaje stabilizatorów. Jak podaje informacja zawarta na stronie, dodatki te nie są szkodliwe dla naszego zdrowia i znajdują szerokie zastosowanie w produkcji np. wyrobów piekarskich.
Na opakowaniu możemy znaleźć także przepis pomocny w przyrządzeniu ciasta, który podałam poniżej. Od siebie dodałam proszek do pieczenia i mleko.

Mieszankę wykorzystałam do upieczenia muffinek, z pysznym owocowym serkiem. Ale również możesz ją przygotować standardowo, w keksówce. Ciacho jest mięciutkie, pulchniutkie, delikatne. Idealnie słodkie i sycące. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. W 45 minut możesz oczarować gości niezwykłymi słodkościami, ale też możesz zostawić je wyłącznie dla siebie, pałaszując po jednej (no dobra, dwie) każdego dnia. Ale nie bądź taka/taki, podziel się.



Składniki na ciasto:
- gotowa mieszanka czekoladowego ciasta Adama od Barmar
- 150 g serka twarogowego chudego (u mnie "Emilki")/twaróg
- 2 jajka
- 50 g oleju słonecznikowego (Zielony Nurt)
- 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 ml chudego mleka

Składniki na mleczny środek:
- 250 g serka twarogowego chudego (u mnie "Emilki")
- 1 płaska łyżeczka stewii w pudrze
- kiwi

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać za pomocą miksera, ale łyżką myślę, że również da radę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180*C na 30 minut. Muffinki studzimy, przekrajemy w pół, nadziewamy serkiem, układamy pokrojone w kostkę kiwi i przykrywamy drugą połówką.


Wartość energetyczna na 100 g: 
kcal: 332
białko: 18,7 g
węglowodany: 5,4 g 
w tym cukry: 2,8 g
tłuszcz: 26,2 g
błonnik: 8,7 g
100 g ciasta = 0,5 WW

Po mieszankę czekoladowego ciasta Adama zapraszam do sklepu Barmar :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...