Dietetyczna panna cotta jogurtowa :)

2 sierpnia 2014

Musiałam wypróbować jak najszybciej nową silikonową formę, której niedawno stałam się posiadaczką. Sprawdza się idealnie do zimnych deserów, które bez żadnych uszczerbków i uszkodzeń "wyskakują" z silikonu. Panna cotta wyszła przepyszna, delikatna i bardzo kremowa z dopełniającym smakiem musu z nektarynek. Polecam, przepis jest bardzo prosty i szybki.



Składniki:
  • 420 g jogurtu naturalnego
  • 80 g mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny lub agaru
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • słodzidło (u mnie stewia)
  • 2 żółtka
  • aromat waniliowy

Przygotowanie:
  1. Żelatynę rozpuść we wrzątku, odstaw na chwilkę, aby lekko ostygła. 
  2. Żółtka rozbełtaj z mlekiem i stewią, dodaj jogurt i aromat. 
  3. Ciągle mieszając dodaj rozpuszczoną żelatynę. 
  4. Dobrze wymieszaną masę przelej do foremek silikonowych i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  5. Podawałam z musem z nektarynek. 


3 komentarze