Otrębowy omlet z owocami :)

18 sierpnia 2014

Od jakiegoś czasu dość często jadam właśnie takie omlety. I jak na razie mi się nie nudzą. Kombinuję troszkę ze składnikami i dodatkami, dzięki czemu za każdym razem wychodzą inne. Otrębowy omlet jest puszysty i delikatny, o takiej jakby "puchatej" strukturze.



Składniki:
  • 25 g otrąb pszennych
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ksylitolu/miodu/odrobina stewi
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • dodatki: jogurt naturalny, borówki, banan, mieszanka ziaren 

Przygotowanie:
  1. Żółtka oddziel od białek. 
  2. Wymieszaj otręby, mleko, żółtka, sodę i słodzidło. Odstaw na kilka minut, aby otręby lekko napęczniały. 
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą. 
  4. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. 
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.


1 komentarz

  1. uwielbiam takie zdrowe omlety z dodatkiem owoców! a borówki pewnie świetnie się skomponowały z całością ;)

    OdpowiedzUsuń