poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Pizza na cienkim cieście z dużą ilością warzyw :)

Dzięki BARMAR miałam okazję zrobić jedną z najlepszych pizz do tej pory. Idealnie cienkie ciacho, lekko chrupiące, pod dużą warstwą pysznych, aromatycznych warzyw. Warzywa Barmar sprawiają, że nie musisz długo siedzieć w kuchni, a smak i tak jest nieporównywalnie pyszny! Podsumowując, łatwo, prosto, szybko, pysznie, smacznie, aromatycznie, zdrowo! Polecam :)

Papryka i pieczarki, które użyłam do pizzy odznaczają się wyjątkową miękkością i pysznym smakiem. Dzięki nim przygotowanie farszu do pizzy zajęło dosłownie kilka chwil. Musiałam jedynie odczekać kilkanaście minut, aby cebulka lekko zmiękła. Warzywa od Barmar należało wyłącznie dodać pod koniec duszenia się cebulki z pomidorami i wymieszać, aby składniki się połączyły.


Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/3 kostki drożdży (kostka ma zazwyczaj 100 g)
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju

Składniki na farsz:
- 6 średnich cebulek
- 700 g świeżych pomidorów bez skórki
- połowa opakowania papryki w paski Barmar (500 g)
- opakowanie pieczarek w oleju Barmar (375 g)
- przyprawy: sól, świeża bazylia, zioła prowansalskie, szczypta tymianku, oregano, pieprz cayenne

Dodatkowo:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- tarta mozzarella light/dowolny ser

Przygotowanie:
1. Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, olej a także mleko z drożdżami. Wyrób ciasto do momentu odchodzenia od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
2. W tym czasie przygotuj cebulkę. Oczyść ją i pokrój w talarki. Wrzuć na patelnie z odrobiną wody, posól. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Przypraw. Smaż bez przykrycia do momentu niemalże całkowitego odparowania wody. Następnie dodaj paprykę i pieczarki, tylko wymieszaj -> warzywka te są mięciutkie i od razu gotowe do spożycia.
3. Kiedy ciasto lekko wyrośnie rozwałkuj je w okrągły, cienki placek. Brzegi zwiń w rulonik. Ciasto nakłuj widelcem, aby nie powstały pęcherzyki powietrza. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika na 180* na 25 minut.
4. Następnie ciasto wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym i włóż farszem. Posyp serem/tartą mozzarellą. Piecz chwilkę do momentu roztopienia się sera ok. 3-5 minut.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...