sobota, 27 września 2014

Drobiowe pulpeciki z chilli i bazylią :)

Drobiowe pulpeciki są idealną propozycją na obiad, choć dobrze pasują także na kolację. Są proste w przygotowaniu, nie wymagają dużej ilości składników i bardzo szybko się je robi. I oczywiście są bardzo smaczne i zdrowe. W celu nadania im ciekawego smaku dodałam świeże listki bazylii i świeżą papryczkę chilli. Ty możesz wybrać inne dodatki, myślę że dobrze pasowałaby także natka pietruszki, czosnek i inne zioła, tak na prawdę możliwości jest wiele.



Składniki (10 sztuk):
- 300 g mielonej piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki otrąb
- kilka listków bazylii
- pół papryczki chilli
- sól, pieprz, pieprz cayenne

Przygotowanie:
Listki bazylii i chilli posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, wyrabiać przez kilka minut i formować kulki. Piec w nagrzanym piekarniku na 180*C przez 20 minut.

6 komentarzy:

  1. Świetne, i zdrowe do tego :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny przepis, za każdym razem przez różnorodność dodatków wychodzi pewnie zupełnie inne dane :) mi się marzą takie z koperkiem i gałką muszkatołową... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Sama robię podobne, tyle że z innymi dodatkami, z cebulką i duszone w warzywach :) Kiedyś spróbuję Twojego patentu na upieczenie ich w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. myślałam o takich pulpecikach w spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem jak najbardziej za takimi pulpecikami, u mnie dzisiaj też były drobiowe na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super alternatywa dla wołowych czy wieprzowych kotletów. Wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...