Drobiowe pulpeciki z chilli i bazylią :)

27 września 2014

Drobiowe pulpeciki są idealną propozycją na obiad, choć dobrze pasują także na kolację. Są proste w przygotowaniu, nie wymagają dużej ilości składników i bardzo szybko się je robi. I oczywiście są bardzo smaczne i zdrowe. W celu nadania im ciekawego smaku dodałam świeże listki bazylii i świeżą papryczkę chilli. Ty możesz wybrać inne dodatki, myślę że dobrze pasowałaby także natka pietruszki, czosnek i inne zioła, tak na prawdę możliwości jest wiele.



Składniki (10 sztuk):
  • 300 g mielonej piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki otrąb
  • kilka listków bazylii
  • pół papryczki chilli
  • sól, pieprz, pieprz cayenne

Przygotowanie:
  1. Listki bazylii i chilli drobno posiekaj. 
  2. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj przez kilka minut. Następnie uformuj kulki.
  3. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180*C przez 20 minut.



6 komentarzy

  1. Świetne, i zdrowe do tego :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny przepis, za każdym razem przez różnorodność dodatków wychodzi pewnie zupełnie inne dane :) mi się marzą takie z koperkiem i gałką muszkatołową... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Sama robię podobne, tyle że z innymi dodatkami, z cebulką i duszone w warzywach :) Kiedyś spróbuję Twojego patentu na upieczenie ich w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. myślałam o takich pulpecikach w spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem jak najbardziej za takimi pulpecikami, u mnie dzisiaj też były drobiowe na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super alternatywa dla wołowych czy wieprzowych kotletów. Wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń