Dietetyczne ciasto migdałowe z gruszką i jabłkiem :)

16 listopada 2014

Tak jak szybko się je robi, tak i szybko znika. Ale to tylko może oznaczać jedno - jest pyszne! Delikatne, mięciutkie, migdałowe ciasto z ogromną ilością prażonych jabłek i gruszek, z dodatkiem cynamonu! Pycha!



Ciasto migdałowe:
  • 60 g mąki migdałowej (Fresano)
  • 40 g mąki żytniej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 g dojrzałego banana (1 duży, już bez skórki)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
Masa owocowa:
Dodatkowo:

Przygotowanie:
  1. Mąkę migdałową wymieszaj z mąką żytnią, dodaj proszek do pieczenia, jajko, miód i zmiksowanego na mus banana. Miksuj do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku 180*C przez 25 minut, a następnie w 150*C przez 10 minut.
  2. Gruszki i jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Do garnka wlej odrobinę wody, dodaj owoce i cynamon. Duś do miękkości, tak aby owoce zachowały kształt kostek, a nie powstała paćka. Aby zredukować ilość powstałej wody, zdejmij pokrywkę. 
  3. Po upieczeniu ciasta, wyłóż na wierzch masę owocową i posyp płatkami migdałów.

6 komentarzy

  1. Pyszności. Porywam kawałeczek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasta to ja rozumiem!!! pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciacho wogóle nie wygląda jak dietetyczne :D Po pierwszym rzuceniu oka na zdjęcie myślałam, że to jakaś pyszna bomba kaloryczna :P a to pyszne, ale wcale nie kaloryczne ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny pomysł:) tez u mnie na blogu migdałowe wypieki ale w mniej dietetycznej formie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Ależ smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń