Makaron ze szpinakiem w sosie pomidorowym :)

14 grudnia 2014

Zdecydowanie za rzadko jadam makarony. Pełnoziarnisty, razowy, z semoliny dostarcza węglowodanów złożonych, dzięki czemu szybciej i na dłużej stajemy się syci. W połączeniu z warzywami i chudym mięsem stanowi pełnowartościowy pomysł na szybki obiad.



Składniki (1 porcja):
  • 50 g makaronu pełnoziarnistego 
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1/2 małego dojrzałego awokado
  • 50 g świeżych liści szpinaku
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku 
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 150 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oleju 
  • przyprawy: sól himalajska, curry, zioła prowansalskie, pieprz caynene

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju i podsmaż posiekną cebulkę i czosnek. 
  3. Następnie dodaj szpinak, przykryj i duś 2 minuty. 
  4. Dodaj pokrojone w kostkę awokado i kurczaka, przekrojone na pół pomidorki, zalej sosem pomidorowym, przypraw, zamieszaj i duś pod przykryciem 15 minut (w razie potrzeby podlej odrobiną wody). 
  5. Po tym czasie dodaj ugotowany makaron, wszystko razem wymieszaj do połączenia się składników. 
  6. Przed podaniem możesz posypać danie ziarnami słonecznika 

2 komentarze