środa, 17 grudnia 2014

Proteinowy omlet owsiany z dyniowym puree :)

Wyszedł pyszny! Pulchny, gruby i bardzo sycący. Omlet pięknie pachnie i tak samo smakuje, głównie dzięki dodatku białka waniliowego od Kulturystyka.sklep.pl. Do tego jogurt naturalny, domowa śliwkowa konfitura i wypasione śniadanie gotowe. Obliczyłam także wartość odżywczą całego omleta bez dodatków, która prezentuje się następująco:

Energia: 450 kcal
Białka: 26 g
Tłuszcze: 15 g 
Węglowodany: 41 g


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 miarka odżywki białkowej waniliowej (tj. 25 g)
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
  • jogurt naturalny
  • konfitura śliwkowa 100%
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka zmiksować z cukrem waniliowym. Płatki zmielić na mąkę lub drobne otręby (jeżeli masz mąkę owsianą bądź otręby owsiane - pomiń ten etap). Do żółtek dodać puree z dyni, odżywkę białkową, mąkę, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia i zmiksować. Dodać ubite białka. Miksować na małych obrotach do połączenia się składników. Patelnie teflonową należy dobrze rozgrzać. Wlać masę, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i smażyć po 3 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...