Proteinowy omlet owsiany z dyniowym puree :)

17 grudnia 2014

Wyszedł pyszny! Pulchny, gruby i bardzo sycący. Obliczyłam także wartość odżywczą całego omleta bez dodatków i prezentuje się ona następująco:

Energia: 450 kcal
Białka: 26 g
Tłuszcze: 15 g 
Węglowodany: 41 g


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 miarka odżywki białkowej waniliowej (tj. 25 g)
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
  • jogurt naturalny
  • konfitura śliwkowa 100%

Przygotowanie:
  1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym. 
  2. Płatki zmiel na mąkę lub drobne otręby (jeżeli masz mąkę owsianą bądź otręby owsiane - pomiń ten etap). 
  3. Do żółtek dodaj pure z dyni, odżywkę białkową, mąkę, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia i zmiksuj całość. Dodaj ubite białka. Miksuj na małych obrotach do połączenia się składników. 
  4. Patelnie dobrze nagrzej. Wlej masę, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż po 3 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami.


2 komentarze