Dietetyczne kotlety rybne z natką pietruszki :)

4 grudnia 2014

Kotlety rybne są świetną alternatywą dla zwykłych rybnych filetów, które to zazwyczaj goszczą, jak w ogóle goszczą na naszych stołach. Ryby jada się rzadko, zazwyczaj powszechny obiad składa się z ziemniaków, mięsa i może odrobiny surówki. A szkoda. Ryba powinna znaleźć się w naszym menu przynajmniej raz w tygodniu i nie mówię tu o pandze czy rybnych paluszkach. Także istotne jest, by po obróbce nie przypominała kotleta schabowego. Wtedy wychodzi więcej panierki aniżeli ryby w środku. Takie kotleciki są dobrym rozwiązaniem zarówno dla osób dorosłych jak i dzieci. Nie zawierają ości, a dobrze przyprawione przyćmią dominujący zapach i smak ryby, który nie wszyscy lubią.



Składniki (9 kotletów):

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki włóż do miski. Wyrabiaj masę do momentu, kiedy będzie zwarta i jednolita. 
  2. Następnie uformuj pulpeciki, lekko je spłaszcz, tak aby powstał kotlet. 
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż kotleciki i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 20-25 minut.


5 komentarzy

  1. za rybami nie przepadam, ale takie kotlety z chęcią bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy rybki, choć nie często goszczą na naszym stole... Trzeba by było to zmienić, bo warto jeść je częściej niż raz w roku podczas Wigilii :) Śliczny i bardzo przydatny blog, na pewno będziemy tutaj zaglądać. Zapraszamy przy okazji do nas candy-pandas.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, bardzo mi miło :)
    Na bloga zajrzałam i zostanę na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super blog! Super przepisy!
    Ale brakuje metek, żeby można było szybciej odnaleźć ulubione przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie za miłe słowa :)
      Tak wiem, że powinno się coś takiego pojawić jak "metki/zakładki". Gdy tylko znajdę odrobinę więcej czasu coś pomyślę :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń