Pieczony dorsz z warzywami :)

10 stycznia 2015

Szybki, bardzo prosty i smaczny pomysł na obiad. A do tego jaki zdrowy! Dorsz zaliczany jest do ryb chudych, jest źródłem białka, kwasów omega-3, witaminy B12 , A, D, selenu. Sama ryba wychodzi soczysta, kompletnie nie sucha, po prostu pyszna! 




Składniki:
  • dorsz świeży
  • 250 g mrożonej mieszanki warzyw
  • 1 łyżka oleju 
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, curry, zioła prowansalskie  

Przygotowanie:
  1. Rybę oczyść. Następnie przypraw.
  2. Włóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Obok ryby ułóż warzywa.
  4. Wszystko polej łyżką oleju. 
  5. Zapiekaj przez 40 minut w nagrzanym na 180*C piekarniku. 

2 komentarze

  1. Lubimy dorsza, ale ma jeden minus... Ma nie za ładny zapach, który długo utrzymuje się w kuchni :/

    OdpowiedzUsuń
  2. średnio lubię dorsza, ale danie wygląda wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń