niedziela, 4 stycznia 2015

Pieczony łosoś z aksamitnym purre dyniowym :)

Delikatny łosoś pieczony bez dodatku tłuszczu, oprószony solą morską i pieprzem - pycha! Podany z aksamitnym i kremowym puree dyniowym - o niebo lepszym od ziemniaczanego! Całość razem współgra idealnie. Przesmaczny, przezdrowy, sycący pomysł na obiad. Bardzo, bardzo polecam.



Składniki (1 porcja):
  • 150 g świeżego łososia
  • sok z z cytryny
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony 4 kolory
Puree dyniowe:
  • 1/2 dyni hokkaido (450 g)
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony 4 kolory
  • 2 ząbki czosnku (użyłam TEGO)
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lekkiego

Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180*C. Włożyć przekrojoną na pół dynię. Piec 45 minut.
  2. Łososia oprószyć solą, pieprzem i polać sokiem z cytryny. Zawinąć szczelnie w folię do pieczenia i wstawić do piekarnika po 30 minutach pieczenia się dyni. Łosoś piec 25 minut.
  3. Po 45 minutach wyciągnąć dynię, przeciąć na mniejsze kawałki i odstawić na 5 minut, aby lekko ostygła.
  4. Następnie dynię wraz z wyciśniętym czosnkiem zblendować na gładkie puree. Pod koniec dodać łyżkę jogurtu naturalnego i jeszcze raz zamieszać.
  5. Kiedy łosoś jest już gotowy podać go wraz z dyniowym puree. 
  6. Smacznego! 
Przed upieczeniem:


Po upieczeniu:

5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Puree dyniowe zrobię na pewno, bo mam ostatnio ochotę na dynię, a twój sposób przygotowania jej wydaje mi się naprawdę niezły i co ważne, prosty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie łączyłyśmy puree dyniowego z rybą. To faktycznie musiało świetnie do siebie pasować :) Czasem niestety zdarza nam się przesuszyć łososia :P

    OdpowiedzUsuń
  3. To pure bardzo mi się podoba - zarówno z kolory jak i ze struktury :) Łososia nie jadam, ale myślę, że pure sprawdzi się także w innych zestawach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak :) Sama zamierzam teraz dodawać takie puree do posiłków :)

      Usuń
  4. To danie porwało moje serce !!
    Jest znakomite. łososia uwielbiam a w połączeniu z takim pure musi smakować jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...