Kokosowy sernik jaglany :)

14 lutego 2015

Efekt końcowy przewyższył moje wyobrażenia! Nie spodziewałam się aż tak przepysznego smaku! Delikatnie chrupki spód, o przepięknym zapachu kokosa, którego smak jest również mocno wyczuwalny, całość puszysta, mięciutka, rozpływa się ustach. Na wierzchu niezwykle prosty, aksamitny, puszysty, delikatny krem jaglany z nutką wanilii. Przełamaniem smaku jest ten sam krem, tylko z nutką kakao. Serducho jest na prawdę przesmaczne, a do tego pięknie się prezentuje. Koniecznie przepis do powtórzenia.



Ciasto kokosowe:
Masa jaglana:
Dodatkowo:
  • jagody goji

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukaj pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko, wsyp kaszę, dodaj ksylitol, ziarenka z laski wanilii i gotuj do miękkości, do momentu wchłonięcia mleka (ok. 15-20 minut).
  2. Do miski wsyp mąkę kokosową, nasiona chia, cukier waniliowy, ksylitol, szczyptę, soli, ubite na sztywno białka oraz mleko. Delikatnie zamiksuj bądź wymieszaj łyżką. 
  3. Przestudzoną kaszę przełóż do malaksera/blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Do miseczki odłóż 2 łyżki masy jaglanej i wymieszaj ją z kakao.
  4. Formę (u mnie dwie małe foremki) wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep łyżeczką. Następnie połóż cienką warstwę masy jaglanej. Teraz na środek foremki połóż mniejszą, metalową foremkę w kształcie serca - taką do wycinania ciasteczek. W środku umieść kakaową masę jaglaną. Kolejno wyłóż wokół pozostałą masę jaglaną. Po tym etapie, delikatnie wyciągnij foremkę do wycinania ciasteczek.
  5. Piekarnik nastaw na 180*C. Włóż serduszko i piecz 25 minut.
  6. Przed podaniem ozdób jagodami goji.

Przed pieczeniem/po wyjęciu małej foremki :) 

3 komentarze

  1. Wygląda bardzo smakowicie i reprezentatywnie :) Najbardziej podoba mi się konsystencja masy i dodatek laski wanilii. No i to danie po raz kolejny pokazuje, że z kaszy jaglanej można zrobić wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musimy koniecznie w końcu nasiona chia kupić, bo skusiłaś nas tym ciachem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, wszystkie moje ulubione składniki (zwłaszcza kasza jaglana i jagody goi)! Pewnie mleko zamieniłabym na roślinne, ale poza tym przepis świetny :)

    / Klaudia

    OdpowiedzUsuń