niedziela, 12 kwietnia 2015

Superfoods od Bio Planet :)

Przypuszczam, że o Bio Planet pewnie już słyszeliście. Jeżeli nie, przytoczę kilka informacji na temat tej firmy. Bio Planet zajmuje się produkcją i dystrybucją certyfikowanej żywności ekologicznej. Oferowanych produktów jest mnóstwo! A lista propozycji ciągle się powiększa! Począwszy od kasz, płatków, musli, bakalii, orzechów, soków, przypraw, maseł, słodzideł, zdrowych słodyczy, a kończąc na świeżych artykułach żywnościowych, jak nabiał, wędliny, ryby, warzywa. Na pewno znajdziesz to, czego szukasz. Żywność tej firmy odznacza się wysoką jakością, wspaniałym smakiem i ogromem cennych wartości odżywczych. A to wszystko dzięki starannemu procesowi kontroli! Miałam możliwość próbowania wielu produktów Bio Planet i osobiście jestem zachwycona! 


Niedawno w ofercie Bio Planet pojawiły się produkty pod nazwą Superfoods. I to właśnie kilka z nich mam możliwość przetestować. Jak możemy przeczytać na stronie bioplanet.pl produkty z tej serii są pochodzenia naturalnego oraz odznaczają się dużą zawartością cennych składników - pełnowartościowe białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, składniki mineralne i witaminy. 

"Dieta oparta na „super” produktach nie tylko urozmaica nasz jadłospis, ale wspaniale wzmacnia i odżywia organizm."

Aktualnie z serii Superfoods dostępne są:
Zaznaczone i podlinkowane produkty to te, które otrzymałam w ramach współpracy. Możecie je kupić w wielu sklepach internetowych.

Chlorella w proszku (algi)


Ekologiczna chlorella to rodzaj ciemnozielonej, jednokomórkowej mikroalgi o kształcie kulistym. Ta słodkowodna alga dostępna w formie sproszkowanej pozyskiwana jest z najwyższej jakości glonów z kontrolowanych upraw. Ciemnozielony kolor oraz nazwę zawdzięcza chlorofilowi - naturalnemu barwnikowi. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością błonnika i białka roślinnego.

Zalecane spożycie: ok. 5 g chlorelli (mała łyżeczka) dziennie. Popić dużą ilością wody. Można ją również dodać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów, czy domowych ciasteczek.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1516 kJ/  360 kcal
Tłuszcz - 6,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,0 g
Węglowodany - 11 g
w tym cukry - 1,2 g
Błonnik - 12,4 g
Białko - 58 g
Sól - 1,4 g


Jęczmień młody - trawa sproszkowany 


Ekologiczna trawa jęczmienna dostępna w formie sproszkowanej to cenny pokarm odżywczy, uzyskany z młodych łodyżek jęczmienia. Trawa jęczmienna uprawiana jest w systemie rolnictwa ekologicznego na nieskażonych obszarach uprawnych. Nasiona sadzone są jesienią i w ciągu kilku miesięcy rozwoju przyswajają najcenniejsze składniki mineralne z żyznej gleby. Trawa jęczmienna jest bogatym źródłem błonnika i białka roślinnego. Zawiera naturalny zielony barwnik chlorofil.
Zalecane spożycie: od 5 do 10 g (1-2 łyżeczki) dziennie. Z trawy jęczmiennej można przygotować pożywny sok zalewając chłodną wodą lub dodać proszek do koktajli owocowych, soków warzywnych, sałatek.

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 948 kJ/  228 kcal
Tłuszcz - 5,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 3,4 g
w tym cukry - 1,2 g
Błonnik - 26,5 g
Białko - 29 g
Sól - 0,13 g


Maca (korzeń) w proszku 


Ekologiczny sproszkowany korzeń maca pochodzi z rejonów górskich Peru. Od setek lat stanowi podstawowy element diety w krajach Ameryki Południowej. Swoje cenne właściwości zawdzięcza m.in. trudnym warunkom uprawy. Jest rośliną występującą na najwyższych partiach gór. Ma delikatnie słodki, korzenny smak. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika.
Zalecane spożycie: ok. 5 g (mała łyżeczka) dziennie z wodą lub ulubionym napojem. Polecamy również do koktajli, soków, sałatek, surówek, jogurtów, deserów lub jako mąkę do domowych wypieków. Maca pasuje także jako składnik nadzienia lub jako posypka.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1564 kJ/  369 kcal
Tłuszcz - 1,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
Węglowodany - 76 g
w tym cukry - 24 g
Błonnik - 6,7 g
Białko - 10 g
Sól - 0,05 g


Nasiona babki płesznik 


Babka płesznik to jednoroczna roślina śródziemnomorska, której najbardziej wartościową częścią są nasiona. Z uwagi na bardzo wysoką zawartość błonnika, odgrywającego szczególną rolę w regulacji czynności przewodu pokarmowego, stają się coraz bardziej popularne. Nasiona można spożywać w postaci napoju, zalane wodą, mlekiem lub sokiem owocowym. Mogą stanowić także doskonały dodatek do wielu potraw, m.in. jako składnik deserów, panierka do mięs lub zagęszczacz.
Zalecane spożycie: nie więcej niż 5 łyżeczek dziennie i zachować ostrożność w podawaniu dzieciom. Podczas spożywania nasion zalecane jest picie dużej ilości płynów. 

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1030 kJ / 251 kcal
Tłuszcz - 4,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 3,9 g
w tym cukry - 0,5 g
Błonnik - 64 g
Białko - 17 g
Sól - 0,06 g

Zapraszam na stronę Bio Planet oraz do zaglądania na bloga - wkrótce pojawią się propozycje wykorzystania tych superfoods'ów :) 

5 komentarzy:

  1. Świetne są te produkty :) Ostatnio widziałam w eko sklepie, ale dopiero weszło ich kilka (chciałam akurat sproszkowane surowe kakao, bo mi się kończy i ma być w przyszłym tygodniu, to porównam z tym z firmy SuroVital). I kupię w końcu macę, jeśli będzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie ukrywam, że liczyłam, że w paczuszce znajdę właśnie wspomniane kakao, ale niestety :( Muszę gdzieś je poszukać :) Maca jest genialna! Słodziutka, już wykorzystałam ją do placuszków :) przepis wkrótce :)

      Usuń
  2. Zawsze byłyśmy ciekawe jęczmienia, bo czytałyśmy gdzieś, że smak ma nieciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mnie zaciekawiły te produkty, wcześniej słyszałam tylko o młodym jęczmieniu. Super urozmaicenie codziennej diety i nowe składniki do ciekawych potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam młody, zielony jęczmień, piłam. Mnie ten smak odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...