Pełnoziarniste muffinki jogurtowe z jagodami :)

8 maja 2015

Pyszne, delikatne, mięciutkie i słodziutkie muffinki o mleczno-jogurtowym smaku i kakaowym wnętrzu. Bez tłuszczu, cukru i grama pszennej mąki! Zdrowe, pełnowartościowe, o zwiększonej zawartości białka! Obłędnie smaczne! Idealne na każdą porę dnia! Uwaga! - bardzo szybko znikają.


Składniki na ciasto:
  • 70 g mąki pełnoziarnistej
  • 30 g odżywki proteinowej waniliowej
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 100 g płynnego jogurtu naturalnego 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 100 g chudego twarogu 
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 banana
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka stewii/miodu/ksylitolu
  • 2-3 łyżki jagód (u mnie mrożone)

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj na gładką masę.
  2. Twaróg wymieszaj z jogurtem, rozgniecionym na "paćkę" bananem, kakaem i słodzidłem.
  3. Do muffinek nałóż po 1 łyżce masy, kolejno po 1 łyżeczce twarożku, a następnie przykryj pozostałą masą na ciasto. 
  4. Każdą muffinkę obsyp jagodami.
  5. Włóż do średnio nagrzanego piekarnika na 180*C i piecz ok. 17 minut (do zrumienienia wierzchu).

9 komentarzy

  1. Dałybyśmy się pokroić za takie muffiny :D I jeszcze z jednym z naszych ulubionych owoców :)
    A tak w ogóle to właśnie sobie popijamy marchewkowy koktajl z pięknego słoiczko-kubeczka ze słomką :D Dzisiaj je dorwałyśmy ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były takie pyszne....chyba niedługo je powtórzę :D
      Oooo to super! Te same wzorki? Tak się zastanawiałam, czy jest jakiś wybór, bo akurat u mnie home&you był tylko czerwony :) A co to za marchewkowy koktajl? :)

      Usuń
    2. Tak identyczne i nie było innych wzorów ale ten nam się też bardzo podoba :)
      Miksujesz marchewkę, jabłko i 100 g serka wiejskiego razem z dowolną ilością napoju roślinnego (u nas ryżowe lub migdałowe) :) No i obowiązkowo dużo cynamonu :)

      Usuń
  2. Uwielbiam jagody, a muffinki z ich dodatkiem to moje ulubione, Twoje wyglądają bardzo smakowicie :) Mam nadzieję, że w sezonie na jagody uda mi się wybrać po nie do lasu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, musiały być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co zamiast odżywki? Czy mogę dodać więcej mąki pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu możesz pominąć odżywkę białkową i raczej też wszystko powinno się udać. Tylko wtedy dodaj jakieś słodzidło, bo tutaj odżywka odgrywa także rolę słodzika :)

      Usuń
  5. Muffinki bardzo dobre w smaku, jadłyśmy z córką z ogromną przyjemnością. Polecam piec je tylko w silikonowych formach bo niestety papierowe papilotki się totalnie nie sprawdziły.

    OdpowiedzUsuń