piątek, 26 czerwca 2015

Czekoladowy tort z masłem orzechowym :)

Korzystając z okazji niedawnych urodzin, a także zapasu masła orzechowego postanowiłam upichcić ciacho, którego już dawno nie robiłam, a mianowicie tort :D Przepis zapożyczony z Moje Wypieki, z lekkimi modyfikacjami :) Przepyszne ciacho kakaowe, wyśmienity krem orzechowy i wspaniałe dodatki - "niebo w gębie" :D - tak słyszałam :D



Składniki na czekoladowe ciasto:
  • 5 średnich jaj 
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, cukier waniliowy - wymieszać do połączenia.
  3. Do drugiego naczynia wsypać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Dodać do mokrych składników i wymieszać do połączenia ubijaczką. 
  4. Standardową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170* C przez 75 minut. Warto jednak po 60 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto czasem się już nie upiekło :)  Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Krem orzechowy:
  1. Wszystkie składniki zmiksować.
  2. Powstały krem podzielić na 3 równe części: dwie na przełożenie tortu, trzecia na boki i wierzch tortu.

Dodatkowo:
  • ​2/3 szklanki powideł śliwkowych 
  • 50 g masła orzechowego piegowatego Primavika 
  • opakowanie polewy czekoladowej
  • 2 banany, pokrojone w plasterki i obtoczone w soku z cytryny (dzięki temu nie będą ciemniały)
  • do namaczania ciasta: 1 kieliszek wódki + 2/3 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej z 2 czubatych łyżeczek 
Wykonanie:
Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować kremem orzechowym, zostawiając w środku mniejsze koło z dołkiem, gdzie tutaj wyłożyć powidła śliwkowe. Wokół ułożyć plasterki banana. Kolejny blat wykonać tak samo. Na koniec przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki tortu posmarować pozostałym kremem, wierzch 50 g masła orzechowego i polać czekoladową polewą. 
Przechowywać w lodówce.

3 komentarze:

  1. Wygląda idealnie i zapewne tak smakował, tylko ja bym nie nasączała ciasta wódką, bo wybitnie nie lubię alkoholizowanych ciast :p Ale ten krem orzechowy brzmi idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i masło orzechowe to zawsze świetne połączenie :)
    To ciacho wygląda na niesamowicie czekoladowe i wilgotne - wszystko to, co lubię w jednym miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekoladowe ciacho z masłem orzechowym miałoby by nie być przepyszne? Toż to niemożliwe :D A dodatkowo powidła śliwkowe na pewno idealnie dodały walorów smakowych :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...