Czekoladowe naleśniki migdałowe z sosem truskawkowym :)

11 lipca 2015

Te naleśniki są obłędnie pyszne! Tak bardzo łatwo się je przygotowuje, nie stwarzają problemów z przerzucaniem na drugą stronę, nie rozwalają się i są zdrowym, smacznym pomysłem na słodkie śniadania. Podwójna porcja kakao - także z roślinnej odżywki białkowej z sosem truskawkowym komponuje się genialnie, a mąka migdałowa nadaje naleśnikom bajecznej delikatności.



Składniki:
Dodatki:
  • mrożone truskawki
  • płatki migdałowe 

Przygotowanie:
  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Do miski wsyp mąkę migdałową, odżywkę roślinną, kakao, mleko i żółtka - wymieszaj.
  3. Dodaj białka i delikatnie zamieszaj całą masę. 
  4. Mocno rozgrzej patelnię (w razie potrzeby możesz użyć troszkę oleju).
  5. Wylewaj porcję ciasta. Kiedy pojawią się pęcherzyki przeżuć na drugą stronę.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie zmiksowane, mrożone truskawki. 

6 komentarzy

  1. ten sosik truskawkowy super!

    OdpowiedzUsuń
  2. I ten sosik truskawkowy do tego, to istne szaleństwo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja już tak dawno nie jadłam naleśników... Wyglądają przepysznie zwłaszcza z dodatkiem truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaką mąką można zastąpić migdalowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z inną orzechową, albo kokosową, ale myślę, że zmielone płatki owsiane na mąkę też się nadadzą :D Daj znać jak coś wykombinujesz :)

      Usuń