niedziela, 5 lipca 2015

Kasza bulgur z soczewicą, warzywami, sznycelkami i koperkiem :) Wege obiad!

Kolejna propozycja obiadu w formie wege :) Coraz częściej odrzucam z diety mięso. Kasze, rośliny strączkowe i warzywa w zupełności mi wystarczą :)


Składniki (2 porcje):

  • 50 g soczewicy zielonej
  • 50 g kaszy bulgur 
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 duże garści świeżego szpinaku
  • 2 pomidory "śliwkowe"
  • 1 łyżka oleju 
  • 6 sznycelków wegańskich Primavika
  • przyprawy: sól, curry, pieprz cayenne, papryka słodka, bazylia, oregano, kurkuma
  • dużo świeżego koperku :) 

Przygotowanie:

  1. Kaszę i soczewicę ugotuj.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż chwilkę posiekana cebulkę i czosnek.
  3. Dodaj wody i wsyp pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę.
  4. Przykryj pokrywką i duś 10 minut.
  5. Następnie dodaj pokrojoną cukinię, pomidory, szpinak. Duś 10 minut. W razie potrzeby dolewaj wody.
  6. Dodaj sznycelki z zalewą, przyprawy, wymieszaj i duś do miękkości warzyw, około 15 minut.
  7. Przed podaniem wymieszaj z ugotowaną kaszą bulgur i zieloną soczewicą. 
  8. Posyp obficie świeżo pokrojonym koperkiem. 



4 komentarze:

  1. Na pewno już tu pisałam, że uwielbiam takie warzywne mieszaniny :) A tych sznycelków jak dotąd nie jadłam (mięsnych także nigdy nie), więc jestem trochę ciekawa jak smakują, ale szczególnie mnie nie ciągnie do wege zamienników mięsa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie warzywno-kaszowe miksy, są takie zdrowe i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My też praktycznie już mięsa nie jemy, czasem jak jesteśmy u rodziców to jak mamusia specjalnie zrobi drobiowe klopsy na wodzie to nawet nie mamy serca jej odmówić, ale generalnie nie odczuwamy potrzeby jeść mięsa :)
    Dzisiaj też na obiad u nas cukinia :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...