Komosa ryżowa z soczewicą i warzywami :)

16 lipca 2015

To był bardzo pyszny obiad! Uwielbiam quinoę, a w towarzystwie warzyw komponuje się wyśmienicie! Takie obiadki to bardzo prosta sprawa - dorzucasz do rondelka/patelni wszystko to, co akurat masz w lodówce, co pozostało przygotowując inne dania. A najlepsze we wszystkim jest to, że za każdym razem powstaje nowy smak i za każdym razem danie smakuje pysznie. 



Składniki (4 porcje):

Przygotowanie:
  1. Cebulę poszatkuj, posiekaj czosnek, marchewkę i seler pokrój w cieniutkie plasterki. Podduś na patelni dodając wodę. 
  2. Kapustę poszatkuj, cukinie pokrój w grube półplastry. Dodaj do pozostałych warzyw wraz z kukurydzą. Duś na małym ogniu. W razie potrzeby podlej wodą.
  3. Komosę ryżową przepłucz 2-3 razy pod wodą. Ugotuj razem z soczewicą w 1,5 szklance wody, bez soli!
  4. Kiedy warzywa stają się już miękkie dodaj do nich wszystkie ulubione przyprawy i sól. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze ok. 10 minut. 
  5. Kolejno dodaj ugotowaną komosą i soczewicę - wymieszaj. Po 5 minutach zdejmij z ognia.
  6. Nie zapomnij przed podaniem polać danie kilkoma kroplami oleju! Arganowy świetnie się tu wkomponował - jest bardzo łagodny i delikatny. Dodatek tłuszczu sprawi, że wszystkie witaminki się przyswoją! 

4 komentarze

  1. Zawsze u nas się rodzice dziwili, że jemy takie "mało apetycznie wyglądające zlewki", odkąd spróbowali robimy teraz potrawki w dużych garnkach, żeby wszyscy się najedli :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie mieszaniny, a w Twojej widzę mnóstwo moich ulubionych warzyw (cukinie mam nawet w ogródku ;) A komosę ostatnio jem bardzo często w sałatkach.

    OdpowiedzUsuń