Owsiane ciasto z owocami i migdałowo-kokosową kruszonką :)

23 sierpnia 2015

Zdrowy pomysł na pyszne śniadanie czy deser. Ciacho wychodzi niezwykle mięciutkie, dość wilgotne i idealnie słodkie. Kruszonka wyszła nieziemsko pyszna! Tak, to prawda, nie przypomina typowej kruszonki, ponieważ nie ma charakterystycznych "zlepek". Ale były! Tylko podczas pieczenie całość się rozlała, tworząc taką jakby słodką migdałowo-kokosową powłokę. Mimo wszystko kruszonka wyszła niesamowicie przepyszna i świetnie wkomponowuje się w to ciasto. 



Składniki:
  • 125 g płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 5 suszonych fig (użyłam Agnex)
  • 10 suszonych śliwek (użyłam Agnex)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml maślanki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 jajko
Migdałowa "kruszonka":
  • 50 g migdałów (użyłam Agnex)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego 

Przygotowanie:
  1. Płatki zmiel na mąkę. Dodaj olej, proszek do pieczenia, maślankę, miód oraz jajko. Wymieszaj za pomocą łyżki. 
  2. Suszone owoce pokrój w paski i dodaj co ciasta. Wymieszaj. 
  3. Teraz przygotuj migdałową kruszonką. Zmiel dokładnie migdały, dodaj miód i olej kokosowy. Wymieszaj.
  4. Keksówkę wyłóż papierem o pieczenia i wylej masę. 
  5. Na wierzchu ułóż migdałową kruszonkę. 
  6. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 40 minut. 

5 komentarzy

  1. pyszności!

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładne i zdrowe ciacho :) Idealne na niedzielne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudowności!! :D Kruszonka jest wspaniała uwielbiamy jak chrupie podczas jedzenia :D Maczałybyśmy w jogurcie naturalnym to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tymi wszystkimi dodatkami musiało być cudowne. Wygląda smakowicie, a kruszonkę z migdałów uwielbiam (bo tą zwykłą to zawsze zeskrobuję :P)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wygląda naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń