sobota, 22 sierpnia 2015

Razowe bułeczki drożdżowe :)

Zalegające w szafce końcówki mąk w efekcie doprowadziły do stworzenia tych uroczych bułeczek :) 
Śmiało możecie pokombinować z gramaturą poszczególnych rodzajów mąk, myślę że wyjdą równie udane. Kwintesencją dzisiejszego pieczywa są dodatki i to nie zwykłe dodatki :D Słonecznik może i zwykły, to znaczy bardziej znany, ale nasiona babki płesznik już chyba nie aż tak, co? :) Na dole znajdziecie kilka informacji na temat tych drobniutkich nasionek :)


Składniki:
  • 210 g mąki orkiszowej
  • 110 g mąki pszennej razowej
  • 80 g mąki żytniej
  • 200 ml wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 ml gorącej wody
Do posypania:
  • nasiona babki płesznik Bio Planet (dostępne np. TUTAJ)
  • ziarna słonecznika 
  • 2 łyżki mleka 
Przygotowanie:
  1. W garnuszku podgrzej 200 ml wody i rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut. 
  2. Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąk i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 30 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około 10  minut. 
  3. Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość.
  4. Następnie podziel ciasto na małe części i z każdej uformuj bułeczkę i wykonaj charakterystyczne nacięcia na jej powierzchni. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 
  5. Piekarnik nagrzej w 180*C. Przed włożeniem do piekarnika nasmaruj bułki mlekiem i posyp nasiona babki płesznik i ziarnami słonecznika. 
  6. Piecz 25 minut. 

"Babka płesznik to jednoroczna roślina śródziemnomorska, któej najbardziej wartościową częścią są nasiona. Z uwagi na bardzo wysoką zawartość błonnika, odgrywającego szczególną rolę w regulacji czynności przewodu pokarmowego, stają się coraz bardziej popularne. Nasiona można spożywać w w postaci napoju, zalane wodą, mlekiem lub sokiem owocowym. Mogą stanowić także doskonały dodatek do wielu potraw, m.in. jako składnik deserów, panierka do mięs lub zagęszczacz. Zalecamy spożywać nie więcej niż 5 łyżeczek dziennie i zachować ostrożność w podawaniu dzieciom. Podczas spożywania nasion zalecane jest picie dużej ilość płynów"
Wartość odżywcza w 100 g:
Białko: 17 g
Tłuszcz: 4,4 g
Węglowodany: 3,9 g
Błonnik: 64 g

5 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie i bardzo zdrowo ;) Bardzo mi się podoba to bogactwo nasion ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bogato ozdobione czyli takie jakie lubimy najbardziej :D A nasiona babki płesznik już nie raz na półkach sklepowych mijałyśmy ale jeszcze nie zdecydowałyśmy się ich kupić :P

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjne bułeczki :)

    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne te bułeczki. Dziękuję za przepis, też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...