Pełnoziarniste rogaliki drożdżowe z dżemem :)

3 września 2015

Moje pierwsze rogaliki! I to udane w 100%. Zniknęły migiem! Smakowały wszystkim! Zdrowe, pełnoziarniste, nie przesłodzone, o niskiej zawartości tłuszczu. Delikatnie wypieczone, mięciutkie w środku i lekko chrupkie na zewnątrz. Skrywające przepyszne wnętrze w postaci ekologicznego dżemu z rokitnika, który pasował tu idealnie! Nadał dodatkowej słodyczy, nieziemskiego aromatu i oryginalnego smaku. 



Składniki:
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 40 g ksylitolu
  • 1 laska wanilii
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • dżem z rokitnika ekologiczny
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania

Przygotowanie:
  1. Podgrzej, ale nie zagotuj mleko. Rozpuść w nim drożdże, łyżkę ksylitolu i łyżkę mąki (ksylitol i mąka z wymierzonych wcześniej porcji). Odstaw na 15 minut.
  2. Do miski wsyp pozostałą mąkę, ksylitol, jajko, olej rzepakowy, ziarenka z laski wanilii oraz rozrobione drożdże. Wymieszaj i dokładnie wyrób ciasto. Przy wygniataniu możesz sobie pomóc jedną łyżką mąki pszennej, ciasto wtedy nie będzie się mocno kleiło.
  3. Odstaw wyrobione ciasto w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką na ok. 1 h.
  4. Następnie rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Podziel go na 8 trójkątów.
  5. Każdy trójkąt posmaruj łyżeczką dżemu z rokitnika i "zroluj" do postaci rogalika. 
  6. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. 
  7. Następnie wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 25 minut. Przed pieczeniem możesz posmarować rogaliki żółtkiem rozrobionym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrały ładnego koloru.

9 komentarzy

  1. Mniam, rogalikami nigdy nie pogardzimy :D A z takim nadzieniem ciekawym to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po Twoim opisie i zdjęciach już się zrobiłam głodna (choć niedawno jadłam dwie kolacje :P) Wyglądają jesiennie, ciekawie i przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i wyszły pyszne. Nawet wymagającemu tacie przypasowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :) Dziękuję za wiadomość ;)

      Usuń
  4. ile wyszło rogalików z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam te 1,5 roku temu, także nie pamiętam. Po zdjęciu wnioskuję, że około 8 sztuk na pewno.

      Usuń
  5. Aj, to znowu ja. Musisz wybaczyć,ale może sprecyzuję, o który przepis mi chodzi. Marzą mi się rogaliki i znalazłam u Ciebie przepis, który mnie zaciekawił, ale chcę się dopytać o kilka kwestii. Pomożesz?:) http://zdrowyjezyk.blogspot.com/2015/09/penoziarniste-rogaliki-drozdzowe-z.html#
    Czy mogę użyć mąki orkiszowej do wypieku chleba? Jeśli tak, to w tym przypadku ile to będzie 200g? I drugie pytanie odnośnie tych drożdży 20 g świeżych, to ile?
    Wybacz mi zawracanie głowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz użyć tej mąki. Nie rozumiem pytań o ilość... W recepturze dokładnie wymieniłam gramaturę nawet Ty ją podałaś. Przygotowując przepisy zawsze ważę składniki, dlatego polecam do tego celu wagę kuchenną. A podchodząc do tego inaczej. Jeżeli chodzi o drożdże bardzo łatwo to podzielić. Kostka ma zazwyczaj 100 g, więc podziel ją na 5 części i użyj 1, wówczas wyjdzie 20 g. Z mąką na prawdę nie wiem. Każda mąka zajmuje inne objętościowo gramatury. Strzelałabym "na oko", że może to być 1 i 1/3 szklanki, ale pewna nie jestem.

      Usuń