Czekoladowe ciasto z cukinii - dietetyczne i przepyszne! :)

30 stycznia 2016

Cukinię zazwyczaj spożywam jako dodatek do obiadu. Jednak coraz bardziej uświadamiam sobie, że świetnie pasuje również w daniach słodkich. Owsianka z cukinią - pycha! Próbowaliście? Dzisiaj mam dla Was przepis na dietetyczną wersję ciasta czekoladowego. Uwierzycie, że nie użyłam ani grama mąki? Dokładnie tak, ponad to nie znajdziecie tu także cukru! Ciasto idealne dla osób na dietach redukcyjnych, ale także dla dużych łasuchów, którzy bez wyrzutów sumienia mogą pozwolić sobie na więcej niż 1 kawałek tego ciasta! Ten cukiniowy wypiek jest bardzo zdrowym i słodkim deserem. Wilgotny, mocno czekoladowy, puszysty i delikatny, rozpływa się w ustach, a cukinia jest wręcz niewyczuwalna! Słodki od ksylitolu i banana. Spróbujecie? Polecam!



Składniki:

Przygotowanie:
  1. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a banana rozgnieć na "paćkę" za pomocą widelca. Pestki dyni zmiel na mączkę. Olej koksowy powinien być w postaci płynnej. 
  2. Do miski przełóż wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj całą masę. 
  3. Formę do pieczenia (powinna być większa, aby ciasto było cienkie i dobrze się upiekło) wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Rozprowadź po całej powierzchni. 
  4. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut. 

3 komentarze

  1. Uwielbiamy takie wilgotne ciacha :) Fajnie, że widać startą cukinię :) Czekamy aż na naszym ogródku będzie mnóstwo cukinii :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukinię w daniach słodkich i w sezonie na to warzywo robię ja bardzo często ;) Bardzo lubię jej połączenie z cynamonem ;) A takie ciasto chętnie bym pożarła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadam często cukinie i chce się przestwic na zdrowe jedzenie ale nie znam takich składników jak ksylitol ,matha nie wiem w jakiej postaci występują igdzie je kupić

    OdpowiedzUsuń