Placuszki z płatków quinoa :)

2 stycznia 2016

Przepyszne, delikatnie słodkie, maślane placuszki z komosy ryżowej to wręcz śniadanie idealne.
Są przesmaczne! Quinoa jest dość wyczuwalna, dzięki czemu nadaje placuszkom nutki orzechowego smaku. Sam syropu z agawy jest bardzo delikatny, ale nadal słodki. Placuszki usmażone na maśle ghee pięknie pachną i wyśmienicie smakują. Są niezwykle delikatne, dlatego trzeba uważać przy smażeniu. Nie ma się jednak czego obawiać, bo przy pomocy dużej szpachelki nie łamią się ani nie kruszą. 


Składniki:
Dodatki:

Przygotowanie:
  1. Płatki quinoa, mleko, jajko, syrop z agawy oraz proszek do pieczenia połącz ze sobą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut. 
  2. Na patelni rozgrzej masło ghee.
  3. Następnie zmniejsz ogień i zacznij nakładaj "kleksy" ciasta na rozgrzaną patelnie
  4. Smaż z każdej strony po ok. 3 minuty. 
  5. Podawaj z ulubionymi owocami oraz dodatkowo polane syropem z agawy.

Z podanych składników wychodzi 7 małych placuszków.

11 komentarzy

  1. Wyglądają cudownie :)
    Następnym razem dodam płatki quinoa do moich placków, tylko ja wolę placki smażone bez tłuszczu - zazwyczaj olej dodaję do środka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też przeważnie smażę placki na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu lub z odrobiną oleju kokosowego, jednak obecność masła ghee w mojej kuchni sprawiła, że musiałam spróbować także tej metody, i nie żałuję, bo tak jak pisałam wyżej, placuszki wychodzą przepyszne. Masło ghee jest świetne! Mimo, że placuszki smażyłam tylko na jednej łyżeczce masła to i tak patelnia po smażeniu nadal miała wyraźne ślady tłuszczu, więc masełko to jest na prawdę bardzo wystarczalne :)

      Usuń
    2. Będę musiała spróbować :) Olej kokosowy też zostawia na patelni ślady tłuszczu, ale rzadko smażę coś na tłuszczu, bo wolę bardziej "obsuszone" jedzenie :D

      Usuń
    3. Tak tak, olej kokosowy też jest wspaniały do smażenia. I choć nie praktykuję codziennie takich technik przyrządzania potraw, bo zazwyczaj gotuję lub paruję to i tak na chwilę obecną to właśnie olej kokosowy i masło z ghee są dla mnie idealne własnie do smażenia i pieczenia, do dań słodkich i wytrawnych :)

      Usuń
  2. lekko i pysznie- tak jak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie śniadanie jest grzechu warte :) Zaciekawił mnie ten pomysł z masłem ghee !

    OdpowiedzUsuń
  4. Płatki quinoa? Nie znam takich! Kusisz ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka postów wcześniej jest ich recenzja :) zapraszam do zapoznania się :P

      Usuń
  5. Gdyby tak nam się chciało wyleźć z łóżka i usmażyć takie placuszki, ale mamy tak zimno w mieszkaniu, że lepiej zostać pod kołdrą. Nie mniej taka góra dobroci nam się marzy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na rozgrzanie takie placuszki będą idealne :D
      Pozdrawiam, również z lodowatego mieszkania :P

      Usuń
  6. Takiego przepisu na placuszki jeszcze nie widziałam, bardzo fauny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń