Domowe musli bez dodatku cukru i tłuszczu :)

17 lutego 2016

Czy u Was tak samo jak u mnie domowa granola znika w zastraszającym tempie? Muszę powiedzieć, że to zjawisko dość często mnie spotyka, ale tym razem się mu przeciwstawię! Tak oto powstała zdrowa i naturalna granola w wersji XXL. Stwierdziłam, że nie ma co się rozdrabniać! Poniższa granola waży ponad 1 kg! Dzięki czemu mam nadzieję, że będzie mi służyć na dłuższy, niż zwykle czas! Tym bardziej, że za chwilę wolny czas mi ucieknie, a taka granola idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie czy przekąskę. Jest bardzo chrupiąca, jednak nie bogata w charakterystyczne dla granoli "zlepki", ale to w ogóle nie obniża jej smaku! Bo jest przepyszna! Delikatnie słodka z wyczuwalnym akcentem masła orzechowego. Do tego słodkie suszone owoce i chrupiące nasiona! Pysznie i zdrowo!


Składniki:
  • 500 g płatków owsianych (Targroch)
  • 200 g płatków jaglanych (Targroch)
  • 120 g płatków jęczmiennych 
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 100 g masła orzechowego 100% (u mnie crunchy)
  • 100 g syropu daktylowego 
  • 30 g płatków migdałowych 
  • 35 g wiórków kokosowych 
Dodatki:

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki (bez dodatków!!!) przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. 
  2. Nagrzać piekarnik na 180*C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Na blaszkę wysypać granolę, rozłożyć równomiernie i piec przez 35 minut w temperaturze 150*C (tak, temperaturę należy zmniejszyć przed włożeniem płatków).
  4. Co 10 minut należy przemieszać dokładnie całą granolę. 
  5. W czasie, kiedy granola się piecze można przyszykować dodatki. Wsypać odmierzoną ilość do miski, a morele dodatkowo pokroić w paski. 
  6. Po upieczeniu połączyć granolę z dodatkami i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
  7. Następnie przełożyć do szczelnych naczyń, najlepiej słoików. 

6 komentarzy

  1. Podoba mi się takie bogactwo suszonych owoców i orzechów ;) A masło orzechowe na pewno nadało dużo pysznie orzechowego smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ponad 1kg? No dobra to na trzy dni może jeszcze starczy xD :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę Was zaskoczyć :P Minęły już 3 dni, a pudełka nadal są pełne granoli :D Sama się sobie dziwię, że jakoś się powstrzymuję :D Bo jest PYSZNA!!! :)

      Usuń
  3. Prezentuje się przepysznie ! Domowa jest zawsze najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa granola jest najlepsza! To chyba rzecz, którą najbardziej lubię piec :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń