czwartek, 21 kwietnia 2016

Bulgurowy słodki krem z petardą :)

Kaszę bulgur coraz częściej wprowadzam do moich jadłospisów. Jest bardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu i dobrze pasuje zarówno w daniach słodkich jak i wytrawnych. Do tego momentu jadłam ją zazwyczaj jako dodatek do obiadu, a dzisiaj prezentuję Wam słodki i energetyczny krem bulgurowy z mega odżywczym batonem Petardą, o którym pisałam TUTAJ. Kasza w połączeniu z mlekiem i słodyczą smakuje przepysznie! Jest kremowa, ma gęstą konsystencje i taką delikatność w sobie :) To prawda, że mój bulgurowy krem nie przypomina gładkiej konsystencji, ale to wina mojego blendera, który odmówił posłuszeństwa i nie podołał tak łatwemu zadaniu :D Jednak mam nadzieję, że jeżeli będziecie robić podobny to uda Wam się osiągnąć gładziutką i bezgrudkową masę, a jeżeli nie - to bez obaw i tak jest pysznie! :)


Składniki (2 porcje):
  • 80 g kaszy bulgur
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 1 banan
  • 1 łyżka ksylitolu (lub inny dowolny słodzik)
  • 1 baton Petarda (Zmiany Zmiany)
Przygotowanie:
  1. Zagotuj mleko. Dodaj kaszę bulgur i gotuj do momentu prawie całkowitego wchłonięcia płynu, to jest ok. 15 minut. Następnie odstaw na przynajmniej 10 minut, aby kasza wchłonęła pozostałą ilość mleka. 
  2. Ugotowaną kaszę zblenduj razem z bananem (zostaw kilka plasterków na dekorację) i ksylitolem.
  3. Dodaj 1/3 startego na tarce batona Petardę. Wymieszaj.
  4. Przełóż do naczynek, na wierzchu ułóż plasterki banana oraz resztę pokrojonego w kostkę batona Petardę.  

3 komentarze:

  1. Ten baton ciekawie wygląda... A kremik pycha - lubię kremy i zapiekanki z kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też kasza bulgur nam smakuje ale jakoś wielkimi fankami jej nie jesteśmy, choć przyznamy się szczerze, że jeszcze jej na słodko nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię bulgur na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...