Bezglutenowa żywność od Incola :)

9 maja 2016

Incola to marka należąca do firmy Saluteo. W ofercie znajdują się produkty bezglutenowe, odznaczające się 100% bezpieczeństwem i jakością. Stanowią idealną żywność, wolną od glutenu, a niekiedy i od kazeiny czy laktozy dla osób chorujących na celiakię, alergie i nietolerancje pokarmowe, które wymagają wyeliminowania wymienionych składników z diety. 


Firma nie poprzestaje na jednym zestawie produktów. Cały czas się rozwija i poszerza swój asortyment o nowe i ciekawe artykuły. Aktualnie w ofercie marki Incola można znaleźć przeróżne rodzaje mąk, makaronów, płatków, chleba, musli czy przekąsek

Dzięki współpracy z Saluteo mam możliwość przetestowania całej dostępnej oferty, którą przedstawiam Wam poniżej wraz z krótką notką. 

MĄKI

Różnorodność mąk dosłownie mnie zachwyciła! Są tu mąki bardziej powszechne jak ryżowa, gryczana czy jaglana, ale są też takie, które będę próbowała po raz pierwszy jak mąka z ciecierzycy czy mąka teff. Myślę, że większość z nich dobrze znacie, dlatego napiszę kilka słów o mące teff, która wydaję mi się, że może dla niektórych z Was czymś nowym. Mąka teff powstaje poprzez zmielenie ziaren pseudo-zboża jakim jest miłka abisyńska, znana pod inną nazwą także jako teff. Ziarna, pod względem kształtu, wielkości i niekiedy barwy przypominają trochę ziarna maku. Teff jest źródłem wielu cennych składników, jak wapń, żelazo, błonnik. W kulturze etiopskiej mąka z teff bardzo często jest używana do wypieku chleba. 

PŁATKI

Tutaj również mamy do czynienia z bardziej znanymi płatkami jak owsiane, gryczane czy jaglane, ale także pojawia się coś nowego jak płatki teff. Płatki owsiane i teff występują w "normalnej" formie, natomiast jaglane i gryczane pochodzą ze zgniecionych ziaren, które dodatkowo poddano prażeniu. Są chrupiące i nie wymagają gotowania, czyli można je szybko i łatwo przygotować. Nie zawierają dodatkowych składników, jednak ja sama wolałabym je w wersji naturalnej. Jak można zauważyć na powyższym zdjęciu płatki gryczane są dodatkowo oznaczone jako bio.

MUSLI

Recenzja powyższych produktów pojawi się na blogu jako oddzielny post. Będzie dostępna TUTAJ

PRZEKĄSKI

Recenzja powyższych produktów pojawi się na blogu jako oddzielny post. Będzie dostępna TUTAJ

MAKARONY

Powyższe makarony mimo innych nazw i kształtów zostały zrobione z takich samych składników. Jedynie Fusilli ma dodatkowo w składzie wypisane "szpinak, papryka", dzięki czemu makaron jest kolorowy. A sam skład prezentuje się następująco: mąka kukurydziana, skrobia kukurydziana, płatki ziemniaczane, glukoza. Tak jak nie mam zastrzeżeń do pierwszych trzech składników tak mam do ostatniego, a mianowicie do glukozy. Zdecydowanie wyeliminowałabym ją ze składu! Według mnie jest tu kompletnie niepotrzebna. Makaron można przecież zrobić z samego zboża i wody. Nie ma jej jednak w ilościach nadmiernych, bo w 100 g makaronu jest tylko 1,5 g cukru.

CHLEB

Recenzja powyższych produktów pojawi się na blogu jako oddzielny post. Będzie dostępna TUTAJ

CHLEB CHRUPKI 

Recenzja powyższych produktów pojawi się na blogu jako oddzielny post. Będzie dostępna TUTAJ

Dieta bezglutenowa jest coraz bardziej popularna i stosowana przez osoby, które eliminować z diety owego białka pszenicznego nie muszą! Jednak trend i moda robi swoje. Jeżeli jednak występują u Ciebie niepokojące objawy (np. ze strony układu pokarmowego - ciągłe wzdęcia, bóle brzucha), można na jakiś czas wyrzucić produkty glutenowe z diety i sprawdzić jaki efekt to przyniesie. Być może będziesz czuł/-a się lepiej, a może nie zauważysz znaczącej zmiany. Oczywiście najlepszą opcją jest wykonanie badań w tym kierunku. 

Piszcie w komentarzach co Was najbardziej zainteresowało. Czy mieliście styczność z tą marką? Jakich recenzji jesteście najbardziej ciekawi? Czy jesteście, a może byliście na diecie bezglutenowej i z jakiego powodu? 

8 komentarzy

  1. Super produkty. O firmie nie słyszałam, ale zainteresowałaś mnie tym wpisem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamy od tej firmy musli ale jeszcze nie jadłyśmy :) Bardzo nas ciekawią te chleby!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąki tej firmy widuję w Tesco, ale jeszcze nie próbowałam. Świetne produkty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mają pyszny chleb ten z orzechami! najlepszy bezglutenowiec!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat tego chlebka nie otrzymałam do testów, a wydaje się być równie ciekawy :)

      Usuń
  5. Zapowiada się ciekawie :) Czekam na testy i przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz widzę tę markę (albo nie zwracałam na nią uwagi :P). Nie unikam glutenu, ale używam czasem mąki gryczanej. Jestem ciekawa musli tej firmy, mąki Teff, kokosowej, z ciecierzycy i kasztanowej, płatków Teff, pieczywa chrupkiego i chrupaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam do zaglądania do mniej coraz częściej :) W niedługim czasie pojawią się recenzje niektórych z tych produktów, a także przepisy z ich wykorzystaniem :)

      Usuń