Cynamonowa jaglanka z jabłkiem, rodzynkami i słonecznikiem :)

25 maja 2016

Jestem zdania, że gdzie jabłko tam i musi być cynamon i na odwrót. Dlatego też jaglanka cynamonowa nie obyła się bez jabłka, w formie suszonej i możliwym dodatku świeżego. Suszone krążki jabłka podczas gotowania miękną i wręcz rozpływają się w ustach. Jedząc ową jaglankę napotkasz chrupiące ziarenka słonecznika, a słodyczy nadadzą Ci rodzynki. Ja dodatkowo polałam gotową już jaglankę miodem.


Składniki:
  • 50 g kaszy jaglanej 
  • 3 suszone krążki jabłka
  • 1 łyżka rodzynek 
  • 1 łyżka ziaren słonecznika 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego 
Dodatki:
  • świeże jabłko
  • miód/syrop klonowy/syrop z agawy 

Przygotowanie:
  1. Zagotuj mleko, wsyp kaszę i pozostałe składniki (bez dodatków!). 
  2. Gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę, jest ok. 15 minut. 
  3. Przełóż do miseczki, dodaj jabłko i polej wybranym słodzidłem.

6 komentarzy

  1. Już za pierwsze zdanie w tym wpisie Cię wielbimy ;* Ale oczywiście do całość świeże jabłuszko też musi być :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo jak tak można pozbawiać jabłka cynamonu i na odwrót? :D

      Usuń
  2. Jaglany szał widzę! Cud, miód i orzeszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam taką jesienią, ale z orzechami włoskimi :) Jak szarlotka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaglankę z jabłkiem uwielbiam, ale robię ją bardziej na sucho gotuję na wodzie wraz z jabłkiem, cukrem i rodzynkami, a na wierzch dodaję orzechy lub masło orzechowe to jedna z moich ulubionych kolacji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę musiała wypróbować twój sposób na jaglankę na wodzie, ponieważ staram się ograniczać i eliminować nabiał z diety :) Masło orzechowe u mnie teraz pojawia się niemalże codziennie - mam nie mały zapas tego przysmaku :D

      Usuń