Popękane ciasteczka kokosowe - bezglutenowe :)

12 maja 2016

Wiecie, że nawet nie spodziewałam się, że te ciasteczka wyjdą takie popękane. Był to efekt niezamierzony, ale jak najbardziej zadowalający. Ciacha są pozbawione glutenu, mocno kruche i bardzo kokosowe. A żółta barwa jest wynikiem dodania wiejskich jajek, które nie tylko kolorem, ale i smakiem znacząco odbiegają od tych dostępnych w marketach. Ciastka kokosowe robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Są fajną propozycją na smaczną i zdrową przekąskę, a do tego ciekawie się prezentują z tymi charakterystycznymi pęknięciami.


Składniki (6 sztuk):

Przygotowanie:
  1. Olej kokosowy lekko podgrzej, aby jego konsystencja była płynna. 
  2. Wszystkie składniki, w tym upłynniony olej kokosowym przełóż do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki lub rąk.
  3. Formuj ciasteczka rękoma, mocno dociskając, aby masa dobrze się trzymała. 
  4. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku rzez 17 minut. 

5 komentarzy

  1. Wygląda przepysznie :) Dodałabym jeszcze jakieś bakalie - rodzynki albo morele :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie popękane ciastka zawsze podobały mi się najbardziej :D A do Twoich bardzo przekonuje mnie skład :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie szybkie i proste ciacha są u nas pożądane i kiedyś robiłyśmy całkiem podobne do Twoich :D Nawet nasz Tata, który aż tak za kokosem nie przepada stwierdził, że kokos w takiej postaci mógłby jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kokosowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie popękane ciacha :)

    OdpowiedzUsuń